A Pale Horse Named Death: Infernum In Terra

‘Infernum In Terra’ is het vierde full-album van A Pale Horse Named Death, een band opgestart in 2010 door Sal Abruscato, een muzikant die eerder mee aan de basis stond van Type O Negative en Life Of Agony. Met dit A Pale Horse Named Death slaat hij de weg in van doom met wat, zij het minimale, invloeden uit gothic metal. Voeg daar zijn eigen teksten over depressie, zelfmoord en zelfhaat aan toe en je begrijpt dat dit gezelschap geen hapklare brok muziek aflevert. Dat er ook een heel pak wisselingen in de line-up te noteren vallen, doet de band natuurlijk niet zo goed als het op releases aanleveren toekomt, al lijkt veel, om niet te zeggen zo goed als alles, uit de koker van Sal te komen. ‘Infernum In Terra’ opent met het eigenzinnige ‘Infernum’, een stukje waar je ondergedompeld wordt in de duistere wereld middels tal van vreemde geluiden die je opzadelen met een ongemakkelijk gevoel, maar die eigenlijk nog niet echt veel laat uitschijnen over de daadwerkelijke sound van de band. Die komt pas aan de oppervlakte vanaf ‘Believe In Something (You Are Lost)’ waar de dreigende en duistere sound wordt gestuurd door de trage drumpatronen, de slepende gitaarriffs en de al even slepende vocalen van Sal zelf. Meteen de start van een intense en beklijvende trip doorheen een duister landschap getekend Sal Abruscato en A Pale Horse Named Death, die pas tot zijn einde komt na afloop van de laatste klanken van afsluiter ‘Souls In the Abyss’, dat eigenlijk net als de opener een heel eigenzinnig stukje is geworden met tal van vreemde geluiden en klanken. Toch kan je, zij het soms heel minimale, streepjes licht ontdekken in het geheel. Die komen dan vooral op de rekening van de best wel melodieuze en inventieve gitaarsolo’s. Maar eigenlijk moeten we stellen dat ‘Infernum In Terra’ een heel donker, dreigend en zwaar op je gemoed inwerkend album is geworden. Waarschijnlijk precies zoals Sal het voor ogen had. Liefhebbers van dreigende en duistere doom zullen hier een aantal uurtjes zoet mee gehouden worden want dit best wel knappe werkstuk laat zich pas volledig doorgronden na een aantal luisterbeurten.

Luc Ghyselen (88)

Long Branch Records / SPV

Tracklist: 1. Infernum 2. Believe In Something (You Are Lost) 3. Cast Out From The Sky 4. Shards Of Glass 5. Lucifer’s Sun 6. It Is Done 7. Two Headed Snake (Propofol Dreams) 8. Slave To The Master 9. Devil’s Deed 10. Reflections Of The Dead 11. Souls In The Abyss