Ghorot: Loss Of Light

Wij hadden tot nog toe nooit eerder van Ghorot gehoord zodat we dan ook maar eerste even op zoek gingen naar wat info over dit gezelschap. Ghorot werd in 2018 opgestart en zorgt voor doom met een zwartgeblakerd randje zodat we kunnen spreken van blackened doom. Het drietal – Carson Russell (bass, vocals), Brandon Walker (drums, vocals) en Chad Remains (gitaar, vocals) – is met deze ‘Loss Of Light’ aan zijn debuutalbum toe, al was er eerder al de twee tracks tellende ep ‘The Pit: Eternal’ (2019). ‘Loss Of Light’ telt vijf tracks, goed voor zo’n veertig minuten, slepend, loom en dreigend luisterplezier. Twee van de vijf tracks op dit album – ‘Dead Gods’ en ‘Harbringer’ – werden eerder al als single vrijgegeven. ‘Harbringer’ opent dit album en sleurt ons meteen de dieperik in. Donker, dreigend met dat typische slepende van doom, toont het drietal ons de weg in hun muzikaal spectrum. Dankzij de donkere en rauwe vocalen en het toch net iets hogere tempo dan bij pure traditionele doom bands krijgen ook black metal adepten een streepje mee. Toch valt dit laatste aspect deels weg tijdens het bijna dubbel zo veel tijd in beslag nemende ‘Charioteer Of Fire’. En ondanks wat minimale tempo en ritme veranderingen, blijft dit nummer niet zo goed hangen, zonder dat we de skip toets hebben gebruikt. Brommende basslijnen (ook al zo’n ingrediënt van elke doom band) openen ‘Woven Furnace’, waarna de stevige drumpatronen invallen. Een pak distortion overvalt je eveneens vooraleer de dreigende stemmen je meevoeren op een beklijvend stukje doom. ‘Dead Gods’ volgt en nog steeds zijn we bij de les, ondanks het feit dat we maar weinig variatie waarnemen in de sound en de nummers. Het echt heel abrupte einde vinden we alvast niet geslaagd. Het lang uitgetrokken ‘In Endless Grief’ sluit dit eerste full-album af. Je krijgt net een ietsje meer variatie te horen qua tempo, ritme en dreiging. Toch moeten we durven besluiten dat Ghorot ons niet volledig weet te overtuigen met deze vijf tracks. We hadden, eerlijk gezegd, toen we de term blackened doom zagen, toch meer invloeden uit black metal verwacht. Nu horen we vooral doom – let op, daar is niets mis mee – zodat fans van die doelgroep zich het meest aangesproken zullen voelen door Ghorot.

Luc Ghyselen (68)

Inverse Records

Tracklist: 1. Harbinger 2. Charioteer Of Fire 3. Woven Furnace 4. Dead Gods 5. In Endless Grief