Winter Nights: Sky Burial (ep)

‘Sky Buriel’ is het nieuwste werkstuk van het uit New York afkomstige Winter Nights, een melodic death metal band die in 2007 werd opgestart en waarvan de broertjes Efrain en Jeremy Farfan de drijvende kracht vormen. Beiden waren er bij van in het prille begin en laten zich tegenwoordig omringen met bassist Martin Tune en drummer James Yarusinsky. De heren leverden vorig jaar nog met ‘Winter Nights’ een full-album af dat we best konden smaken (voor bespreking, zie elders in onze rubriek “CD review”). Het vier tracks tellende ‘Sky Buriel’ sluit daar wat op aan. In die zin dat de heren nog steeds thema’s als winter, het leven na de dood en een apocalyptische toekomst aanhalen. Wat betreft de muziek op zich: terwijl we voorganger ‘Winter Nights’ nog eerder als ene death metal kunnen bestempelen, is er nu wel meer sprake van de term melodic death metal, ook al omdat gast Marco Sneck voor een stevige laag keyboards zorgt die voor een mooie, volle sound zorgt. Dat komt al meteen tot uiting tijdens opener ‘Time To Say Goodbye’ waar verder de mooie melodieuze gitaren (beide broertjes) en de best wel ruwe, maar heel krachtige vocalen (ook alweer beide broertjes) met de meeste aandacht gaan lopen. We gaan zeker niet stellend at we overdonderd worden, meer ‘Time To Say Goodbye’ doet ons naar meer verlangen. ‘Neither Faith Nor Fear’ kiest voor een iets rustiger en meer ingetogen aanpak. Zeker in de openingsfase, om dan stevig en krachtig verder te gaan en opnieuw ingetogen en rustig te eindigen: een mooi opgebouwd nummer. ‘I Pray To I’ is een stuk agressiever, straalt meer energie uit en wordt een stuk meer gedreven gebracht. En dat zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen wel te verstaan. Titelnummer ‘Sky Buriel’ sluit deze ep af. Ook deze track is een mooie samensmelting van kracht en melodie met een aantal mooie wisselingen in tempo en ritme. Zo zorgt Winter Nights voor een knap visitekaartje dat ons nog net iets beter bevalt dan het full-album van vorig jaar. En we hebben het vermoeden dat er eigenlijk nog meer in zit. Tot dan zijn we best tevreden met deze vier tracks die we dan ook kunnen aanraden aan elke liefhebber van melodic death metal.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Time To Say Goodbye 2. Neither Faith Nor Fear 3. I Pray To I 4. Sky Buriel