Alda: A Distant Fire

Het Amerikaanse Alda werd in 2007 opgestart en zorgt voor atmospheric black metal waar folk en post rock ook wel deel van uitmaken. Het kwartet – Stephanie Knittle (bass, cello, vocals), Timothy Brown (gitaar), Jace Bruton (gitaar, vocals) en Michael Korchonnoff (lead vocals, drums, bodhrán, harmonium) – zorgde tussen 2009 en 2015 voor drie knappe full-albums, waarna het stil bleef rond Alda. Hier en daar een concert, een Europese tournee in 2018 zorgde ervoor dat het vlammetje toch bleef branden. Nu, zes jaar na album nummer drie, ‘Passage’, komt het viertal eraan met zijn nieuwste creatie. ‘A Distant Fire’ telt zes tracks en opent met ‘First Light’, een heel rustgevend nummer dat eigenlijk pure folk is. Zo wordt je toch even op het verkeerde been gezet want voor ‘Stonebreaker’ trekken ze meteen alle registers open en wordt je direct ondergedompeld in een heel donkere en dreigende sound met agressieve rauwe vocalen. Een pak tempo en ritmewisselingen later, en ja, ook opnieuw wat fragmenten folk en wat post rock komen dit keer aan bod, weet je dat de term atmospheric black metal wel degelijk de lading dekt. ‘Drawn Astray’ trekt die lijn door, al opent het kwartet dit keer rustiger en kalmer om dan later de pure black metal stukken in het nummer onder te brengen. Die afwisseling tussen de hardere, ruwe black metal fragmenten en de best wel rustige post rock en folk interventies blijft de rode draad en zorgt voor een klankpalet met heel wat variatie. Er komt minder variatie aan bod tijdens ‘Forlorn Peaks’ waar black metal duidelijk de macht grijpt en dat bevalt ons eerlijk gezegd ook wel prima. Het korte maar met onheilspellende dreigende geluiden ‘Loo-Wit’ is een tussendoortje waar ook wat akoestisch gitaar getokkel te horen. Het is de voorbode van het afsluitende titelnummer dat met een duurtijd van meer dan zestien minuten het paradepaardje van dit album is geworden. Voor het eerst op dit album duiken hier ook de vrouwelijke vocalen van Stephanie op zodat de band voor nog wat extra variatie gaat. Na een rustige intro barst het geweld mooi open om daarna verder te gaan met tal van wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging. Kortom, een mooie afsluiter van een knap opgebouwd album. Zo bewijst Alda met ‘A Distant Fire’ dat ze terug van nooit weggeweest zijn.

Luc Ghyselen (84)

Eisenwald

Tracklist: 1. First Light 2. Stonebreaker 3. Drawn Astray 4. Forlorn Peaks 5. Loo-Wit 6. A Distant Fire