Teramaze: And The Beauty They Percieve

Van melodieuze progressive rock / metal wordt ik altijd vrolijk en goedgemutst, tenminste als deze van behoorlijk niveau is. Dit is zeker het geval met ‘And The Beauty They Percieve’, het negende album van deze Australische progband nummer een, opgericht in 1993. Deze band kent zeker het klappen van de (prog) zweep. Al van bij het eerstee nummer, tevens titeltrack van het album zit het al snor: een leuke melodie, lekkere riffs en prima zang van Dean Wells. ‘Jackie Seth’ is ietwat meer richting pop maar doet je zowaar meezingen. ‘Untide’ is opnieuw een erg melodisch nummer waarbij de zang extra in de verf gezet wordt, maar toch stevig genoeg om menig progfan te bekoren. Het tien minuten durende ‘Modern Living Space’ begint opnieuw erg melodieus maar dan horen we plots gitaarspel genre Dream Theater waardoor je direct hoort dat de band wel wat meer in zijn mars heeft dan (prima ) melodieuze progsongs. Ook de tempoversnellingen zijn hier prachtig en perfect gespeeld. ‘Waves’ is dan een prachtige ballad met gevoelige zang (wat is dit toch een prima prog zanger, die Dean Wells) en dito gitaarwerk (het gevoel druipt van de snaren). ‘Son Rise’ is dan weer zo een oorwurm die in je muzikaal geheugen blijft ronddwalen. ‘Search For The Unimaginable’ is dan weer een wat steviger nummer met snellere riffs, snellere drums maar met weer dat typisch melodisch refrein. Afsluiten doet dit album met het langste nummer (meer dan elf minuten) ‘Head Of The King’ waar de band al zijn talenten botviert. Teramaze is topklasse in het genre van de melodische prog: fenomenale zang begeleid door topmuzikanten. Hun nummers zijn melodisch zonder ook maar één moment melig te worden. Van dit genre wordt ik blij en vrolijk, goedgemutst en ontspannen. Wat wil een mens nog meer.

Bart Verlinde (85)

Wells Music

Tracklist: 1. And The Beauty They Percieve 2. Jackie Seth 3. Untide 4. Modern Living Space 5. Blood Of Fools 6. Waves 7. Son Rise 8. Search For The Unimagnable 9. Head Of The King