Mysterizer: The Holy War 1095

Hou je van traditional heavy metal / power metal? Dan zit je goed bij het Finse zestal van Mysterizer. Dit gezelschap ging van start als cover band, maar koos er uiteindelijk voor om eigen nummers te brengen. Na de ep ‘Tales From the Mystery Days’ (2018) en het full-album ‘Invisible Enemy’ (2019) is dit het derde werkstuk dat men op de markt brengt. We willen nog meegeven dat de line-up een pak wisselingen onderging tussen eerste album en deze ‘The Holy War 1095’. Aan boor bleven beide gitaristen – Henri Hänninen en Mike Hammer – en vocalist Tomi Kurtti. Nieuw zijn Ian Guidestone (bass), Joni Kylätie (drums) en Jay Palmroos (keyboards). Op het nieuwe album vind je tien tracks waar kracht en melodie samen worden gebracht in goed opgebouwde songs die best wel aanstekelijk klinken en uitnodigen tot headbangen, mee brullen en luchtgitaar spelen. Kortom, eigenlijk precies zoals je mag verwachten van een band die zich in dit (sub)genre beweegt. Grootste aandachtstrekker, naar onze smaak dan toch, is het gitaarwerk dat, zeker tijdens de solo’s, best wel heel knap te noemen is. Maar of dit echt voldoende is om het grote heavy metal / power metal legioen te overtuigen? Daar hebben we toch een beetje onze twijfels over. Let op, het zestal zorgt wel degelijk voor goed opgebouwde nummers die het waarschijnlijk nog net iets beter doen tijdens een live concert, maar we horen zo veel goede bands in dit (sub)genre dat het moeilijk is om er echt uit te springen als ook al geen van de songs er echt bovenuit steekt. Als je lang genoeg aandringt zouden wij misschien de power ballade ‘Virus C’ als onze favoriete track aanduiden, wegens het folky gevoel dat in het nummer verwerkt zit. Voor de rest houdt Mysterizer iets te veel vast aan de clichés uit het grote heavy metal boek om ons daadwerkelijk te overdonderen. Maar begrijp ons echt niet verkeerd, want ‘The Holy war 1095’ is wel degelijk een aangenaam album geworden die fervente liefhebbers van het (sub)genre waarschijnlijk hoger zullen inschatten dan wat wij hier doen.

Luc Ghyselen (72)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Burn Witch Burn 2. King Of Kings 3. Last Stand Hill 4. Virus C 5. Sin After Sin 6. The Fountain Of Immortals 7. Alea Iacta Est 8. Heroes 9. Dangerous Game 10. The Holy War 1095