Lorna Shore: …And I Return To Nothingness (ep)

Eerlijk is eerlijk: wij waren nogal onder de indruk van ‘Immortal’, het meest recente full-album van het Amerikaanse Lorna Shore. Dat zorgt er dan natuurlijk voor dat we veel verwachten van een volgend werkstuk. Nu zorgt dit deathcore / symphonic black metal / hardcore gezelschap voor een drie tracks tellende ep die de verwachtingen inlost. ‘To The Hellfire’ mag openen en doet dit heel kalm en rustgevend. Althans de eerste vijftien seconden of zo. Daarna komt het vernieuwde gezelschap – Will Ramos is de nieuwe man achter de microfoon naast “oudgedienden” Austin Archey (drums) en de gitaristen Adam De Micco en Andrew O’Connor – met zijn verbazingwekkende mix aan (sub)genres die hun sound uitmaken. De drumpatronen doen onze monden openvallen. De krachtige en dreigende sound is het volgende wat opvalt. De brutale en agressieve vocalen zijn een derde pijler die ons opvallen. Voeg daaraan toe dat de heren spelen met wisselingen in tempo en ritme, dat ze verschillende graduaties aan kracht en dreiging ondersteunen en dat ze ook voor best wel schitterende gitaarwerk zorgen en je begrijpt onze begeestering misschien een stuk beter. Hoe dan ook, ‘To The Hellfire’, is een binnenkomer van formaat. Een vrouwenkoor met hemelse stemmen mag ‘Of The Abyss’ openen, waarna al die pure schoonheid onder gedompeld wordt in een agressief bad waar kolkende dreiging, gitzwarte duisternis en pure kilte het voor het zeggen hebben. Opnieuw spelen de heren met tempo’s, ritmes en verschillende graduaties in kracht en tempo en leveren ze een track af die ons volledig weet te overtuigen. Het titelnummer sluit af en opent met een orkestrale passage die je, opnieuw, even op het verkeerde been zet, om daarna los te barsten in een donkere en dreigende mix van agressie, brutaliteit en kracht. Lorna Shore bevestigt zodoende overduidelijk met deze drie tracks. Hun vorige Europese tournee (als support voor het Poolse Decapitated) werd stop gezet door een heel klein beestje covid 19 genaamd, en wij hopen dat we het gezelschap spoedig terug kunnen zien. Indien de heren deze donkere dreigende en toch orkestrale sound ook live tot een goed einde kunnen brengen, ligt er hen niets meer in de weg richting top van het (sub)genre.

Luc Ghyselen (95)

Century Media

Tracklist: 1. To The Hellfire 2. Of The Abyss 3. …And I Return To Nothingness