Shadecrown: Solitarian

‘Solitarian’ is het derde album van de Finse melodic death metal band Shadecrown, opgericht in 2012. Voor mij was dit een onbekende band maar al na een draaibeurt was ik al een harde fan: deze Finnen beheersen de kunst om stevige death metal te combineren met erg melodische stukken en doen dit tot in de perfectie, zelfs in de harde stukken is er steeds weer een aanstekelijke melodie te horen. Dit komt grotendeels door het prima gitaarwerk en de zeer aanstekelijke riffs waardoor je soms vergeet dat dit best wel harde muziek is. De zang is meer dan overwegend grunt, hier en daar hoor je een flard cleane zang. De tempowisselingen zijn ook van de beste kwaliteit. Ook het mengen met wat symfonische metal doet wat aan een hardere versie van Nightwish denken. Het openingsnummer, ‘The Awakening’, is hier al een perfect voorbeeld van. Wat een nummer: hard en toch melodisch. ‘Momentary Trails’ heeft een riff die aan je blijft plakken als een oorwurm. ‘Slivers’ begint snoeihard maar heeft erg mooie tempowisselingen en opnieuw horen we weer prima gitaarwerk. ‘The Loss’ heeft dan weer wat weg van funeral doom en kan perfect op een album van Clouds of de oude Anathema staan: een topnummer. ‘Aeons Still’ gaat aanvankelijk in die trend verder, om dan te versnellen wat de veelzijdigheid van deze band benadrukt. Eindigen doet dit album met het vijftien minuten durende ‘Solitarian’. Het begint rustig met diepe grunts en zweverige gitaren, plots begeleid door fréle vrouwelijke zang die in onze oren erg mooi klinkt. Opnieuw wordt het nummer gedragen door die fenomenale riffs die je constant doen meedeinen. Goh, deze band combineert meldodic death met melodic doom, funeral doom en symfonische metal wat een schitterende en uniek sound oplevert. Jaja, Shadecrown heeft er een grote fan bij.

Bart Verlinde (88)

Inverse Records

Tracklist : 1. The Awakening 2. Dark Heart Replica 3. Momentary Trails 4. Slivers 5. The Loss 6. Aeon’s Still 7. Crestfallen 8. Solitarian