Stozhar: Dukhom svobody, razryvaia okovy

Stozhar is een Russisch folk metal gezelschap dat in 2005 werd opgestart. Ondanks een aantal wisselingen in de line-up slaagde de band erin om reeds vier full-albums af te leveren zodat men nu met deze ‘Dukhom svobody, razryvaia okovy’ aan nummer vijf toe is. De band bestaat tegenwoordig uit Evgeny (gitaar), Yarosvet (gitaar, vocals), Sergey Glebov (drums) en Evgenia Vitlugina (vocals). Toch hoor je op dit nieuwste werkstuk ook heel wat folkinstrumenten (o.a. fluit en doedelzak) langskomen. Het titelnummer mag openen en dit zorgt al meteen voor de nodige opwinding. Vlottere, energiek klinkende, stukken worden mooi afgewisseld met rustiger, kalmere momenten. Een knap opgebouwde melodieuze gitaarsolo trekt ook al de aandacht. Meteen een knappe opener van dit album waar vele fans van het (sub)genre hun gading in zullen kunnen vinden. ‘Predzymniaia tryzna…’ opent eerst nog heel rustig, kalm en langzaam, maar krijgt dan een immense injectie van frivoliteit, ritme en snelheid zodat het nummer al vlug ontaardt in een heel aanstekelijk opzwepend geheel met, naast de mooie vrouwelijke lead vocalen, ook wat kloeke mannelijke samenzang. Het hierop volgende ‘Na porohe novykh svershenyi’ kent opnieuw zo’n felle opzwepende momenten, maar ook rustiger momenten komen langs en zorgen zodoende voor een heel afwisselend nummer waarin ook een fluit een stevige duit in het zakje doet. ‘Pavshyi voyn’ opent donkerder en dreigender op een langzaam tempo, al krijgt het nummer dan wel extra vaart mee. Piano opent ‘Pesn o bylom’ waarna een vertellende stem invalt. Daarna krijgt het nummer een mooi tempo en ritme aangemeten en komt er ook een dosis kracht bij kijken. Opnieuw een mooie opbouw dus, die liefhebbers van het (sub)genre wel zullen kunnen smaken. Na een korte intro krijgt ook ‘Kholod osenneho utra’ er een portie kracht bij, terwijl ook het tempo wat hoger wordt gelegd. Het eindresultaat bevalt ons uitstekend want ook nu weer speelt men met tempo en ritme wisselingen zodat een heel gevarieerd geheel ontstaat. Het instrumentale ‘Pamiaty Sviatoslava’ eindigt het album en wij missen hier overduidelijk vocalen. Nee, een minder nummer is het eigenlijk niet, maar toch bekruipt ons het gevoel dat we stemmen missen. Al bij al toch wel een goed opgebouwd album, al storen wij ons toch een beetje aan de keyboards die over elke track gedrapeerd worden. Dat we geen woord snappen van de teksten – we kunnen je dus niets meegeven waarover men het hier precies heeft – vinden we op zich minder erg, al zou het wel leuk zijn indien men een tip van de sluier kan oplichten. Stozhar kan, indien ze ook eens langs hier komen voor live concerten, misschien wel uitgroeien tot subtopper in het genre. Het ensemble doet ons het meest denken aan het hier toch vrij populaire Dalriada.

Luc Ghyselen (80)

Stygian Crypt Productions

Tracklist 1. Dukhom svobody, razryvaia okovy 2. Predzymniaia tryzna… 3. Na porohe novykh svershenyi 4. Pavshyi voyn 5. Pesn o bylom… 6. Kholod osenneho utra 7. Pamiaty Sviatoslava