Kristoffer Gildenlöw: Let Me Be A Ghost

‘Let Me Be A Ghost’ is het vierde solo album (en het tweede wat ik review) van Kristoffer Gildenlöw, een zeer bekend progartiest van onder meer Kayak en Pain Of Salvation, en broer van Daniel Gildenlöw, zanger en frontman van Pain Of Salvation. Net als het voorbije album is dit zeer rustige en ingetogen muziek, een soort kamermuziek waarbij de meeste nummers uit zang met begeleiding van klassieke gitaar en / of piano bestaan. Dit project is als het ware een vlucht / therapie voor de man om zijn diepste emoties te kunnen uiten. En hij doet dit met verve. Verwacht hier geen prog, elektrische gitaren of keyboards. Ondanks dat Kristoffer uitblinkt in de progwereld, is op zijn solo werk niets van dit genre te horen. Hij brengt dertien zeer ingetogen, rustige nummers waarmee hij zijn eigen emoties en die van de luisteraar wil beroeren. En hij doet dit met verve: mooie zang met gevoelige instrumentale begeleiding. Toch kan het album mij iets minder bekoren dan zijn voorganger ‘Homebound’ en dat is enkel te wijten dat op het vorige album toch enkele beklijvende nummers op staan die blijven hangen en die je telkens weer opnieuw wil horen. Welnu, dit is op ‘Let Me Be A Ghost’ niet het geval: het album kabbelt dertien nummers aardig verder zonder echte uitschieters. Deze muziek leg je op om te onthaasten, in een rustige omgeving, helemaal alleen, met een goed boek of met gesloten ogen rustig wegsoezen. Dit heeft niets met rock of metal te maken maar is gewoonweg mooie, rustige muziek gebracht door aan vakman die van vele markten thuis is.

Bart Verlinde (75)

Independent Release

Tracklist : 1. Let Me Be A Ghost Pt. 1 2. The Wind 3. Blame It All On Me 4. Falling Floating Sinking 5. Fleeting Thought 6. Fade Away 7. Don’t 8. Lean On Me 9. Let Me Be A Ghost Pt. 2 10. Still Enough 11. Where I Ought To Be 12. Let Me Be A Ghost Pt. 3 13. Look At Me Now