Wooden Throne: Under The Moon They Wander Until Fading Away

Een nieuwe naam, Wooden Throne, maar met een heel ervaren stuurman, Mikko Lehto, aan boord. Je kent deze Finse artiest misschien van October Falls, een atmospheric black metal band die hij eerst als solo-project heeft opgestart in 2001. Intussen zorgde hij bij October Falls voor een full-band, drie ep’s, een split en zes full-albums. Twee van die full-albums kwamen vorig jaar pas op de markt en nog heeft Mikko voldoende inspiratie over om een nieuw project op te starten. Ook met Wooden Throne zorgt hij voor atmospheric black metal klanken. Het zeven tracks, drieëndertig minuten, tellende ‘Under The Moon They Wander Until Fading Away’ bevat zowel fel geblakerde furieuze black metal erupties als rustiger, atmosferische passages. Dit alles overgiet hij met veel synthesizers en creëert hij zodoende een heel weids geluid. Terwijl hij met October Falls zijn aandacht beperkt tot de grootheid van de natuur en de schoonheid van de bossen en wouden, wil hij met Wooden Throne een stapje verder gaan en zijn muzikale schepping laten reiken tot ver in de kosmos. Voeg daar nostalgie en droefheid aan toe en je krijgt een beklijvende luisterervaring die je doet belanden in duisternis waar kortstondige felle erupties worden afgewisseld met langere stukken sfeerschepping. Wij hadden eerlijk gezegd op iets meer felheid en dreiging gehoopt, maar zijn anderzijds niet te beroerd om toe te geven dat het album toch een beklijvende impact nalaat die ons boeit vanaf de openingstonen van ‘At The Sorrows Chamber’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Through The Timeless Fields’. Wie houdt van atmospheric black metal met de nadruk op sfeerschepping, kan dit debuut van Wooden Throne alvast aan zijn / haar “wanted” lijstje toevoegen.

Luc Ghyselen (72)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. At The Sorrows Chamber 2. The Ravens Cross 3. Withered At Sunrise 4. Under The Moon They Wander Until 5. Into Forests Calm 6. Return Into Shadows 7. Through The Timeless Fields