Spektra: Overload

Spektra is een nieuwe band rond de Braziliaanse vocalist BJ. Samen met Edu Cominato (drums), Leo Mancini (gitaar) en Henrique Canale (bass) vormt hij Spektra, een band die hier achter de schermen volop gesteund wordt door Alessandro Del Vecchio en Jeff Scott Soto. Spektra kan je in het vakje melodic rock, melodic hard rock of arena rock stoppen en met dit debuut ontdek je de vele capaciteiten van het viertal. ‘Overload’ is immers een knappe combinatie van aanstekelijkheid, kracht en melodie die ons spontaan doet terugdenken aan een debuutalbum uit de jaren tachtig. Ja, grote woorden, maar echt ‘Overload’ doet ons denken aan het debuutalbum ‘Bon Jovi’ (1984) van … inderdaad, Bon Jovi. Toen werden we zowat weggeblazen door de volle sound die kracht, melodie en aanstekelijkheid liet samen smelten. Bass en drums zorgden toen, net als op dit debuut, voor een heel knappe solide, zij het best wel soepele, basis. Het gitaarwerk is top en vooral de solo’s doen ons telkens naar onze luchtgitaar grijpen. Voeg daar de krachtige, melodieuze en heel soepele stem van BJ aan toe, die nu en dan wat ondersteund wordt door backing vocalen en je verkrijgt elf tracks die evengoed op dat machtige debuut van Bon Jovi kunnen. Nu worden we niet meer zo vlug weg geblazen, maar nog steeds zorgt de aanstekelijke kracht ervoor dat elk nummer gemakkelijk blijft hangen, dat we willen meebrullen, … kortom dat we een feestje willen bouwen met een volle festivalweide. Track na track weet Spektra ons alvast te overtuigen. Wel willen we nog een kanttekening maken als we de vergelijking met die Amerikaanse grootheid nog even willen doortrekken: na een tweetal albums hadden we het wel gehad met Bon Jovi wegens te veel richting mainstream rock en pop op gaand. Hopelijk trapt Spektra niet in dezelfde val en blijven ze ervoor kiezen om kwaliteitsvolle melodic rockende hard rock nummers af te leveren, zonder echt op zoek te gaan naar “stardom”. Met ‘Overload’ krijgt elke fan van het (sub)genre er alvast een fantastisch album bij.

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records FRCD 1142

Tracklist: 1. Overload 2. Runnin’ Out Of Time 3. Just Because 4. Since I Found You 5. Our Love 6. Breakaway 7. Don’t Matter 8. Back Into Light 9. Forsaken 10. Behind Closed Door 11. Lonely Road