Without God: Siberian Tunes: The Green Light (ep)

Without God: een Russisch gezelschap dat wij in onze toch reeds vrij lange muzikale omzwervingen nog niet eerder waren tegen gekomen ondanks het feit dat deze band reeds actief is sinds 2008. Stoner metal en doom zijn de ingrediënten waarmee ze hun muzikale ideeën vorm geven. Daar komt ook wat psychedelica bij kijken en, last but not least, de meeste van hun teksten worden in het Russisch gebracht wat er toch wel voor zorgt dat Without God, voor ons dan toch, een beetje een buitenbeentje is. Openen doen ze hier met ‘Нет Сил’ dat een loodzwaar slepend begin kent. Voeg daar diepe vocalen aan toe, brommende basslijnen, stevige en zware drumpatronen en krachtig gitaarwerk met de nodige distortion en je verkrijgt een boeiend geheel getekend Without God. Opvolger ‘Праздник’ doet het een stuk vlotter, al mag je je natuurlijk niet aan een snelheidsduivel verwachten. Ook nu zijn er de zware drumpatronen, de brommende basslijnen en de best wel slepende gitaarriffs die worden afgewisseld met mooie accenten. Vraag ons niet waar de heren het op tekstueel vlak kunnen hebben, maar het vocale gedeelte sluit wel mooi aan met het het muzikale gedeelte. Het tempo wordt weer wat gedrukt voor het zware en brommende ‘The Green Light’ waar we warempel de Engelse taal horen, zij het met een zwaar accent. Het zorgt, naar onze smaak, toch voor iets extra’s. Nog trager en meer slepend gaat dan ‘е Беда’ van start. Je voelt de brommende diepe lijnen tot diep in je eigen ik doordringen. Spijtig, of misschien wel gelukkig, begrijpen we andermaal niets van de vocalen. Het toch wel prachtige gitaarwerk verdient een pak pluspunten. Toch willen we heel duidelijk stellen dat je niets van de teksten hoeft te begrijpen om het werk van dit Without God te waarderen. Liefhebbers van doom en stoner metal zullen hier immers een tijdlang zoet mee zijn.

Luc Ghyselen (85)

Solitude Productions

Tracklist: 1. Нет Сил 2. Праздник 3. The Green Light 4. е Беда