Misticia: XVA

Misticia is een death metal / thrash metal gezelschap dat origineel in Colombia van start ging. Tegenwoordig gebruiken de leden Duitsland en Spanje als uitvalbasissen. Het voorlopig oeuvre van het gezelschap is niet echt indrukwekkend te noemen: twee ep’s en twee ep’s sieren momenteel de discografie van Misticia. Het tweede full-album van de heren ‘XVA’ werd in 2019 in eigen beheer op de markt gebracht, maar krijgt nu een herkansing op vinyl dankzij Yahuar Mallcu Records. ‘XVA’ staat voor de God “Zon” van de Muisca, een bevolkingsgroep die samen met de Azteken, de Maya’s en de Inca’s tot de vier grootste bevolkingsgroepen behoorde van Amerika. Toch bekijkt Misticia het geheel nog wat ruimer, want een deel van de twaalf tracks op dit album wordt in een lang vergeten taal gebracht. Zo komen talen als Quechua (Peru), Náhuatl (Mexico), Muisca (Colombia), Aymara (Bolivia), Quichua (Ecuador), Mapudungún (Chili) en Iroquois (USA) aan bod naast talen uit Argentinië en Canada. Vraag ons dus niet echt waarover de heren hier specifiek hebben. Wel kunnen we je meegeven dat de talen knap aansluiten op de van energie bruisende sound van Misticia. Nee, de band zorgt er niet voor dat we vol be– / verwondering staan te luisteren naar de afgeleverde werkstukken , maar de heren weten ons bij momenten wel te raken. Voor de rest horen we degelijk uitgevoerde nummers die inderdaad een mix vormen van death metal, groove metal en thrash metal waarop je best wel je nekwervels kan testen of je luchtgitaar kan laten spreken. Meebrullen wordt dan weer, voor ons toch, een heel stuk moeilijker. Vreemde eend in deze bijt is ongetwijfeld het instrumentale ‘La Chucua’ dat voor een waar rustpunt zorgt en waar gitaar en fluit voor de geluiden zorgen. Een “must have” is deze ‘XVA’ niet geworden, wel een degelijk werkstuk waar kracht boven melodie staat.

Luc Ghyselen (70)

Yahuar Mallcu Records

Tracklist: 1. Suacha 2. Aperrear 3. Mallku 4. Yohualli 5. Marrichiweu 6. Buruka Ccosi 7. La Chucua 8. Thanksgiving Day 9. Hazañas Sanguinarias 10. Sin tu dios 11. Ally Shamushka 12. Delay de las Indias