HellAndBlack: A Thousand Years

Het Amerikaanse HellAndBack – Chris Harn (vocals), David Kirk (gitaar), Matt Schostek (gitaar), Chris Barwise (bass) en Robert Brandt (drums) presenteert ons zijn debuutalbum. ‘A Thousand Years’ is ergens een mix van power metal en thrash metal en wat invloeden uit progressive metal. We durven bijna beweren een kruising tussen Metal Church, Flotsam & Jetsam en Overkill. En dan nog: bands met elkaar gaan vergelijken blijft een heel moeilijke evenwichtsoefening. Ook al Omdat de vocalen van Chris Harn misschien wel verder reiken dan de vocalen bij de vermeldde voorbeelden. Chris gebruikt immers een krachtige cleane stem, maar wisselt die bijvoorbeeld ook af met heel hoge screams die ons richting speed metal doen denken, maar ook een bijna verhalende stem die ons wat doet denken aan Rob Halford komt aan bod. Kortom, een man met een breed gamma aan stem timbres. Maar die worden telkens mooi aangepast als bepaalde moment en in het nummer daarom vragen. Zodoende krijg je op puur vocaal gebied echt wel een gestroomlijnd geheel. Ook het puur muzikale bij HellAndBack zit goed: kracht en melodie worden mooi samengebracht. Elk nummer kent een goede opbouw, krijgt een stevige en toch soepele basis van bass en drums mee, wordt opgebouwd met stevige riffs en afgewerkt met melodieuze gitaarsolo’s. Kortom, HellAndBack bevalt ons wel. Ook al omdat de nummers heel wat energie uitstralen en we de variatie in het afgeleverde werk – een mix van traditionele heavy metal, thrash metal, power metal met wat progressief aanvoelende accenten – heel goed kunnen smaken. Opener ‘Atomic Ascending’ zet meteen de toon en onze aandacht verslapt eigenlijk nergens gedurende deze ongeveer vijfenveertig minuten durende muzikale trip. Een echte uitschieter kunnen we er niet uitpikken, maar als je ons het mes op de keel zet, zouden we uiteindelijk kiezen voor ‘Soar’, een track waar alle elementen (kracht, melodie, gedrevenheid, energie) uit de sound van HellAndBack mooi aan bod komen en waar Chris speelt met zijn stem en er schitterend gitaarwerk aan bod komt. Maar nogmaals, dan doen we eigenlijk de overige tracks oneer aan. ‘A Thousand Years’ is dan ook een debuut dat staat als een huis en eigenlijk in elke metal collectie een plaatsje verdient.

Luc Ghyselen (94)

Pure Steel Records PSRCD 221

Tracklist: 1. Atomic Ascending 2. Egyptian Bride 3. Disobeying The Gods 4. Soar 5. A Thousand Years 6. Scissors 7. The Last Day 8. Feed 9. See You In Hell