Apostolica: Haeretica Ecclesia

Wie houdt van uiterst aanstekelijke power metal – we denken aan liefhebbers van bands als Powerwolf, Sabaton, Bloodbound en dergelijke, maar ook aan de fans van bijvoorbeeld Ghost – mag vanaf nu ook Apostolica aan zijn / haar lijstje toevoegen. Het viertal wordt door het label aangekondigd als “mysterious project featuring some of the finest musicians of the international heavy metal scene”. Op een meegestuurde foto staan vier gemaskerde en in speciale kostuums afgebeelde personen (vandaar onze link richting Ghost). Ook hun artiestennamen laten niets aan het toeval over: Ezekiel (vocals), Isaia (gitaar), Jonas (bass) en Malachia (drums). Het debuutalbum van de heren, ‘Haeretica Ecclesia’, telt dan weer tien tracks die uiterst aanstekelijke en catchy power metal laten horen die schatplichtig zijn aan Sabaton, Bloodbound en Powerwolf. Vooral die laatste band schiet geregeld doorheen ons brein bij het beluisteren van dit album. Ook al omdat Apostolica voor dit eerste album inspiratie haalde bij het Bijbelse deel “openbaring”, maar dan wel met anti-Christelijke teksten. Voeg daar dan veel bombast, koorzang, een deel latijn, én een orgel aan toe die neigt naar de typische klanken van een kerkorgel en je zit in het vaarwater van het immens populaire Powerwolf. Track na track weet het kwartet ons wel te bekoren, maar toch vinden wij dat de heren iets te veel geluisterd hebben naar het Duitse equivalent, dat, naar onze smaak, toch nog een paar trapjes hoger staat. Maar goed, dat is pas het debuut van een veelbelovende band en we zijn dan ook benieuwd hoe deze Apostolica zich verder zal gaan ontwikkelen. Wie houdt van power metal en dan vooral van een van eerder opgesomde bands, kan niet om deze ‘Haeretica Ecclesia’ heen.

Luc Ghyselen (85)

Scarlet Records SC 398-2

Tracklist: 1. Sanctus Spiritus 2. The Sword Of Sorrow 3. Come With Us 4. Thanatos 5. Pollution Is My Name 6. No More Place In Hell 7. Famine 8. The Doom 9. The Dusk Is Coming 10. Redemption