Order: The Gospel

Order werd in 2013 opgestart door vier veteranen uit de black metal en death metal scene in Noorwegen. Anders Odden (gitaar) en René Jansen (bass) zijn namen als klokken indien je death meatl band Cadaver wat volgt. Kjetil Mannheim (drums) was een van de grondleggers van black metal legende Mayhem en ook vocalist Billy Messiah heeft een verleden, zij het kortstondig bij Mayhem. In 2014 verliet René Jansen echter het leven op aarde. Pas in 2015 werd met Stu Manx een vervanger aangetrokken. De demo, ‘Folly Grandeur’, werd nog op de markt gebracht als eerbetoon aan René, maar sinds ‘Lex Amentiae’, het debuutalbum uit 2017, vaart het huidige viertal van Order zijn eigen eigenzinnige weg. Alhoewel, eigenzinnig is niet bepaald het juiste woord als je dit tweede album onder de loep neemt. Op ‘The Gospel’ krijg je immers overwegend erg brutaal en vooral agressief klinkende black metal te verwerken die ons veelvuldig doet terug denken aan de beginperiode van Mayhem. De korte opener ‘Pneuma’ zet je wel nog volledig op het verkeerde been daar dit een stukje piano klanken zijn. Maar alle duivelse sluizen openen zich dan meteen voor ‘Rise’ dat eigenlijk een blauwdruk is voor de rest van het album. Furieus, immens dreigend en zwartgeblakerd geweld komt immers loeihard en krachtig je kant op. We vergeten even het einde van het nummer waar nog even wat piano klanken opduiken, want het hek is dan al volledig van de dam. ‘Bring Of salt’ schopt wild, furieus, donker, kil en vooral enorm agressief om je heen. De heren laten niets meer geheel en beuken er enorm gedreven op los. Ook in de tracks die volgen wordt je overrompeld door die agressieve brutaliteit die in duisternis gehuld alles vernietigd wat zijn kant op komt. Slechts sporadisch – bij een intro of outtro – wordt het wat kalmer zonder dat de heren het dreigende, in duisternis gehulde, aspect verliezen. Test ondertussen je nekwervels – neem het alles vernietigende en immens energieke ‘My Pain’ als voorbeeld – en probeer na afloop enkel te bevestigen of je nog tot het rijk der levenden behoort. ‘Pneuma II’, waarmee men afsluit is nog een heel duister en intens stukje agressie waar een piano in probeert overeind te blijven. Intens, furieus en beklijvend schijfje pure black metal: dat is wat je krijgt van Order op deze ‘The Gospel’.

Luc Ghyselen (80)

Listenable Records

Tracklist: 1. Pneuma 2. Rise 3. Bringer of Salt 4. It Burns 5. The Gospel 6. Gal.Lu 7. Descend 8. Lust 9. My Pain 10. Tomb 11. Pneuma II