Hladomrak: Archaic Sacrifice

Het Zweedse Hladomrak is terug met een derde full-album: ‘Archaic Sacrifice’. Hladomrak werd in 2011 opgestart in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Twee jaar later werd een titelloos debuutalbum op de markt gebracht. Na een “stilte” van vier jaar volgde in 2017 ‘Arctic Hysteria’. De ep ‘Inner Death’ volgde in 2018, waarna een drietal singles het wachten op een compleet nieuw werkstuk verzacht hebben. Nu is er dus ‘Archaic Sacrifice’ waar het black metal gezelschap meteen stevig van leer trekt middels openingstrack ‘Fozforos Insignia’. De toon lijkt gezet voor het volledige album: furieus, dreigend, krachtig, en omhuld in duisternis zorgt het gezelschap voor een brutale agressie. Gelukkig raast men niet steeds aan hetzelfde halsbrekende tempo verder maar worden ook “rustiger” momenten ingelast middels iets tragere tempo’s en ritmes zonder aan kracht of dreiging in te boeten. Zodoende stralen de nummers een enorme dosis energie en gedrevenheid uit. Opvallendste kenmerk bij dit nieuwe werkstuk van Hladomrak lijkt ons het vocale aspect waar beide heren die nu de line-up van de band uitmaken – Evgenerator (ook gitaar, en meteen de enige overblijver van de originele line-up) en Talon – hun deel in hebben en mooi op elkaar lijken ingespeeld te zijn. Het zorgt in ieder geval voor heel beklijvende werkstukken die ons alvast blijven boeien vanaf de eerste tonen van ‘Fozforos Sacrifice’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Niel’n’. Liefhebbers van furieus en enorm dreigend klinkende black metal kunnen zo goed als blindelings toehappen.

Luc Ghyselen (80)

Non Serviam Records

Tracklist: 1. Fozforos Insignia 2. I Zinew 3. Tiethu’m 4. Wistarbor 5. Saith 6. Asterial Well 7. Port End 8. Niel’n