Hexenklad: Heathenheart

Hexenklad is een band uit Canada dat sinds 2014 actief is. Het debuutalbum van het gezelschap, ‘Spirit Of The Stone’ (2017), ging – helaas? – onopgemerkt aan ons voorbij. Hexenklad staat voor een mix van black metal en folk metal en als men in de begeleidende persinfo vermeld “For fans of Moonsorrow, Amon Amarth, Ensiferum, Insomnium, Windir”,is onze interesse gewekt. Soms kunnen we zo’n aankondigen met een stevige korrel zout nemen, maar in het geval van Hexenklad kunnen we ons perfect aansluiten bij dit gegeven. ‘Heathenheart’ is dus het tweede full-album van de band en telt dertien nummers die je meer dan een uur zoet houden. Vanaf het titelnummer, waarmee het album opent, zijn we te vinden voor de krachtige sound van deze band. En ja, invloeden en / of accenten van eerder opgesomde bands komen mooi aan bod in de totaalsound van Hexenklad. Duistere en dreigende kracht gaan hier hand in hand met knappe melodielijnen. Folk elementen en black metal komen mooi samen en worden heir en daar wat opgesmukt met accenten die we ook in Viking metal kunnen terug vinden. En het blijft gelukkig niet bij de opener van dit album, want elk van de dertien tracks heeft wel iets om ons over de streep te trekken. Meestal krijg je zelfs verschillende ingrediënten die naar meer smaken. Elk van de songs heeft zijn eigen accenten: de ene keer kiest men voor een iets meer “folky” benadering, een andere keer zijn de black metal invloeden duidelijk aan de winnende hand. Wat ook opvalt zijn de heel krachtige en kloeke vocalen die ons inderdaad heel vaak doen denken aan Viking metal. Voeg daaraan toe dat er een pak variatie in zowel tempo, als ritme als kracht langskomt en je verveelt je geen seconde als je liefhebber bent van een mix van black metal en folk metal. Niet overtuigd?, check dan de lyric video voor ‘Huginn And Muninn’: https://www.youtube.com/watch?v=uI2ORLXR8sI&t=4s&ab_channel=CDNRecords Op de vraag welk nummer wij zelf zouden verkiezen, moeten we je het antwoord schuldig blijven, daar geen van de nummers door de mand valt. De ene dag kiezen we voor het titelnummer, om de volgende dag toch maar voor ‘Huginn And Muninn’ te kiezen, terwijl we een paar uur later al voor het opzwepende ‘The Ravens Return To Knoll’ kiezen, om ‘s anderdaags toch volop het energieke en krachtige ‘A Thousand Paths To Wisdom’ naar voor te schuiven. En zo kunnen we nog een tijdlang doorgaan. Met andere woorden: Hexenklad zorgt met ‘Heathenheart’ voor een album dat ons hartje enorm verwarmt. En nu nog op zoek gaan naar dat debuutalbum, want indien dit maar half zo knap als is deze ‘Heathenheart’ zal er nog voldoende te horen zijn om ons aan op te warmen.

Luc Ghyselen (90)

CDN Records

Tracklist: 1. Heathenheart 2. Cold Beauty Of Winter 3. Huginn And Muninn 4. Dark Moon In Capricorn 5. Rootbound 6. The Raven Returns To The Knoll 7. A Thousand Paths To Wisdom 8. Olde Gods Awaken 9. Beware The Outstretched Hand 10. A Forest Of Dead Trees 11. Upon The Wings Of Valkyries 12. A Moment Of Silence 13. We Raise A Horn