Withering Soul: Last Contact

Het Amerikaanse Withering Soul werd in 1999 opgestart en kunnen we dus stilletjes aan beschouwen als oudgedienden in de muziekwereld. Toch is ‘Last Contact’ pas het vierde full-album van deze melodic blackened death metal band. Waarschijnlijk zijn de talrijke wijzigingen in de line-up daar debet aan want ook nu presenteert Withering Soul ons een nieuwe line-up bestaande uit Christopher (vocals, gitaar) – de enige overlever van de originele line-up –, Rick (drums) en Wilder (gitaar). ‘Last Contact’ opent met het korte instrumentale ‘Visitation’ dat je dus gerust als intro kan beschouwen. Maar dan wel een intro die uitnodigt om het geheel te gaan ontdekken dankzij zware drumpatronen en krachtige riffs. Daarna vallen de puzzelstukjes mooi in elkaar. Een energieke en gedreven intro opent ‘Allegory Of The Void’. Je voelt meteen dat dit goed komt. Zeker als de krachtige vocalen invallen en voor een extra streep duisternis en agressie zorgen. Met andere woorden: alle ingrediënten die ons aantrekken in melodic blackened death metal zijn aanwezig en zorgen voor een beklijvende en intense trip in de muzikale wereld die door het drietal werd uitgetekend. Wat volgt zijn meer nummers van ditzelfde laken. Kracht en melodie gaan steeds mooi samen en worden gekoppeld aan duisternis, agressie en brutaliteit. Voeg daaraan toe dat de heren niet alles in hetzelfde tempo en / of ritme afwerken – ze hebben duidelijk oog en oor voor variatie – en je begrijpt dat Withering Soul met ‘Last Contact’ een knap album heeft afgeleverd dat ons gemakkelijk kan boeien van begin tot eind. We gaan noch het album noch de band volledig de hoogte in prijzen en je vertellen dat je niet zonder kan, maar we geven wel duidelijk mee dat ‘Last Contact zeker een plaatsje verdient in je collectie. Hopelijk is deze ‘Last Contact’ niet echt het laatste contact met Withering Soul.

Luc Ghyselen (90)

Mortal Music

Tracklist: 1. Visitation 2. Allegory Of The Void 3. Carrion Reflection 4. Of Blackened Pillars 5. Ascent To Madness 6. Into The Harrowing Expanse 7. The Transcendence Of Night 8. Uncharted Course