Incinerate: Back To Reality

Het Antwerpse Incinerate – je hebt ook Incinerate uit de VS – is een death / trash band die werd opgericht in 2008 maar met ‘Back To Reality’ pas een tweede album op de markt brengt. Bijster productief kun je ze dus niet noemen. Voorganger ‘Amazon Violence’ dateert ook alweer van jaren geleden dus de heren slagen erin om ons verlangen behoorlijk op de proef te stellen. Op ‘Back To Reality’ serveren ze ons negen spijkerharde nummers die samen goed zijn voor iets meer dan een half uur intens plezier. Op slag vergeven we hen het lange wachten. Het tempo ligt – zoals we mogen verwachten van een band die death met trash combineert – verschroeiend hoog maar met een enorme afwisseling en aandacht voor melodie. De zang van Nils is rauw en agressief, de drums zijn werkelijk fenomenaal strak, de baslijnen zijn tot onze grote vreugde allesbehalve naar achter gemixt en de gitaarriffs knallen om je oren. Geopend wordt er met titeltrack ‘Back To Reality’ en onmiddellijk wordt je meegezogen in een geluid dat je terugvoert naar vintage Sepultura ten tijde van hun allereerste albums. Een favoriet nummer uitkiezen is ons ook na meerdere luisterbeurten niet gelukt, daarvoor zijn de nummers gewoonweg stuk voor stuk té goed. ‘Internal Distress’ opent met een zalige baslijn waardoor we bij dit nummer zelfs ongewild telkens opveren. We hebben het nogal voor een old school geluid en Incinerate bedient ons op onze wenken. Vernieuwend valt het vast allemaal niet te noemen maar je moet al van een slecht ijzig karakter gespeend zijn om hierop te kunnen blijven stilstaan. Als toemaatje krijg je met ‘Erased Earth’ in een live-versie een leuk extraatje, al valt het door de kwaliteit van de geluidsopname enigszins uit de toon in vergelijking met de bijzonder knappe productie van de rest van het album. Maar dat is dan ook de enige kritische noot die we kunnen plaatsen. Als Incinerate synoniem staat voor de sterke generatie metalbands van eigen bodem dan hopen wij vooral dat ze ons niet opnieuw jaren op onze honger laten zitten voor er nieuw werk verschijnt.

K.H. (88)

Dead By Dawn Records

Tracklist: 1. Back To Reality 2. Human Demise Ritual 3. Internal Distress 4. Reprisal 5. Synthetic Blood Plasma Bath 6. Collective Indoctrination 7. Room 101 8. Terror Triangle 9. Corporate Genocide 10. Erased Earth