Toby Hitchcock: Changes

Toby Hitchcock heeft een van de meest herkenbare, krachtige en charismatische stemmen in de huidige melodic rock / AOR scene. Als frontman van Pride Of Lions is zijn stem gekend voor zijn diepte, kracht en gevoel, waarmee hij zijn eigen handtekening neerpent. Toby Hitchcock brengt met ‘Changes’ een vervolg op zijn voorgaande solo albums ‘Mercury’s Down’ (2011) en ‘The Reckoning’ (2017). Deze keer heeft hij samengewerkt met Alessandro Del Vecchio om een aantal nummers te schrijven waar zijn stem centraal staat. Naast dit Italiaanse keyboardwonder, die tevens ook nog bas speelt en de achtergrondzang en productie voor zijn rekening neemt, spelen ook de Deense gitarist Martin Jepsen Andersen en de Italiaanse drummer Nicholas Papapicco mee. En laat nu net die toetsen de intro van ‘Forward’ bepalen. De krachtige vocalen op een achtergrond van gitaar leiden je naar een melodieus refrein. Mij was het niet opgevallen, maar Griekse muziekfans herkennen wellicht een uptempo versie van Despina Vandi’s hit ‘Xano Esena’, hier getiteld ‘Before I Met You’. Het ruwe kantje van titelnummer ‘Changes’ is een aangenaam gegeven, in combinatie met de telkens uitgelaten vocale paden die bewandeld worden. Zowel de vocalist als de snarenplukker maken gebruik om wat centraler onder de spot te staan in de ballad ‘Tonight Again’. Een erg aangenaam nummer. Even het gaspedaal wat indrukken met ‘Garden Of Eden’, om het daarna terug los te laten met een tweede ballad ‘Don’t Say Goodbye’. Deze laatste is merkbaar sfeervoller dan wat we al eerder hoorden. De knipoog naar Journey vinden we in ‘Say No More’, dat een knap AOR moment oplevert. Een derde ballad ‘Run Away Again (From Love)’ onderscheidt zich dan weer door het allemaal wat voller aan te pakken met emotioneel gitaarwerk om U tegen te zeggen. De afwisseling tussen tempo en sfeer zit mooi verdeeld doorheen het album. ‘Two Hearts On The Run’ bulkt van de toetsen, die een niet te missen laag vormen in het melodieuze arrangement, waar het refrein terug de aanstekelijke climax van het melodieuze nummer vormt. Ook ‘On The Edge Of Falling’ kent zo’n uitnodigend refrein, waar je met moeite kan bij stilzitten. Een eerste luisterbeurt viel me op dat de schijf vrij goed blijft plakken, alhoewel er geen “in your face” kleppers zijn. Het album met klassieke hardrocknummers groeit telkens en de pittige gitaarmomenten die me eerder niet opvielen, blijken vaak verborgen parels te zijn. Het snarenwerk staat centraal op de meeste nummers, maar domineren nooit. De ondersteunende toetsen zorgen daarbij voor de gepaste sfeer. Maar het is vooral de immense vocale prestatie die het album liften. Het schrijftalent van Del Vecchio zorgde ervoor dat het gouden haantje flink kan schitteren met zijn groot vocaal bereik. Fans van de man zullen dit derde solowerk zeker ook lusten, al denk ik dat het deze keer breder zal gaan dan zijn trouwe fanbase.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1132

Tracklist: 1. Forward 2. Before I Met You (Xano Esena) 3. Changes 4. Tonight Again 5. Garden Of Eden 6. Don’t Say Goodbye 7. Say No More 8. Run Away Again (From Love) 9. Two Hearts On The Run 10. On The Edge Of Falling 11. Losing You