Laurenne / Louhimo: The Reckoning

Wie ooit de krachtige stem van Noora Louhimo gehoord heeft, zal deze wellicht niet meer vergeten. Daarom wordt ze ook vaak als gastvocaliste gevraagd naast haar eigen werk in Battle Beast. Dat was ook Netta Laurenne (Smackbound) niet ontgaan. Ze trok, midden in de pandemie, haar stoute schoenen aan en vroeg Noora om samen op het album te zingen. Samen met haar man (Thunderstone gitarist) Nino Laurenne was ze die aan het schrijven. Noora stemde in en dankzij Frontiers chief Serafino Perugino is de samenwerking een feit geworden. Zo vormen twee Finse metal vocalisten de basis van drie kwartier heavy metal. Naast hun geboortestad Tampere hebben de dames een vrij aan elkaar gelijkende achtergrond en vullen elkaar aan. De ruwe en hese vocalen van Noora zijn vaak een sterk contrast met de verfijnde stem van Netta. Maar vergis je niet, beiden kunnen verdomd krachtig uit de hoek komen. Een eerste confrontatie is meteen raak, want in de aanstekelijke opener ‘Time To Kill The Night’ laat het duo er geen twijfel over bestaan dat dit album vanaf het begin tot het einde energieke metal uitademt. Ze zetten meteen de toon voor de rest van de plaat. De daaropvolgende titeltrack ‘The Reckoning’ begint misschien een stuk rustiger, maar dat is zand in de ogen strooien, want het melodieuze en radiovriendelijke refrein pompt je vol energie. Het bombastische ‘Tongue Of Dirt’ sleept je met een trage maar dreunende drum naar het krachtig refrein. Het is verrassend dat ‘Striking Like A Thunder’ rustig opbouwt en uiteindelijk een knappe melodie kent. Ik had met die titel een explosie verwacht, maar het venijn zit hem net iets verder. Als ‘Bitch Fire’ de lakens uitdeelt, is duidelijk dat er met het Finse duo geen huis meer te houden is en de furies doen hun naam alle glorie aan. Bekijken kan je ook op https://www.youtube.com/watch?v=iftV4Gv5t-c&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Holy shit, wat een brok energie. Het contrast met de ballad ‘Hurricane Love’ kan dan ook niet groter als Netta met haar zachtste en tedere kant van haar stem begint te zingen. De dynamiek bouwt zich op en vloeit over in een langzame gitaarsolo. Noora neemt het voortouw in het rockende ‘To The Wall’, waar ze zichzelf in het refrein erg brutaal in de spotlights zet. Haar ruwe vocalen passen perfect op dit zwaardere en intense nummer. De gitaarsolo van Nino Laurenne zet ‘Viper’s Kiss’ in. Er blijft gans het nummer een stuk duisternis hangen door het trage ritme. Het vocale duel wordt weer erg mooi uitgespeeld. Met de oosters klinkende melodie van ‘Dancers Of Truth’ sluit het album af. Drie kwartier energie, die je normaal opdoet in een ganse week, geen enkele spuit kan beter. Eigenaardig om te zeggen, maar dank je wel Covid, want zonder jou was deze prachtige energieke challenge wellicht nooit een feit geworden. Wat mij betreft mogen deze dames op deze zeer geslaagde samenwerking een vervolg maken.

Rocking Klingon (88)

Frontiers Records FRCD 1131

Tracklist: 1. Time To Kill The Night 2. The Reckoning 3. Tongue Of Dirt 4. Striking Like A Thunder 5. Bitch Fire 6. Hurricane Love 7. To The Wall 8. Viper’s Kiss 9. Walk Through Fire 10. Dancers Of Truth