Big City: Testify X

Fans van Firewind, Queensryche, Magnus Karlsson’s Free Fall en dergelijke kunnen zich verheugen op de kennismaking met Big City, een melodische metal band uit Noorwegen. Recentelijk werd zanger Jørgen Bergersen van de Europe coverband Rock The Night aangetrokken en dit is bij Frontiers niet onopgemerkt gepasseerd. Big City doet big business want ze hebben een multi-album contract getekend, dus we zullen deze band moeten volgen! Grondlegger van de band is gitarist en songwriter Daniel Olaisen, die zijn ideeën voor songs en gitaarriffs met eighties metal invloeden in een aantal nummers wou vertalen. Daarvoor betrok hij Frank Ørland als tweede gitarist aan, die ook met Daniel in Scariot speelde. Met toevoeging van drummer Frank Nordeng Røe (ontdekt door Daniel via internet), zanger Jan Le Brandt en sessie bassist Geir Inge Olsen werd de originele line-up compleet. Het gezelschap liet het eerst van zich horen in 2014 met hun debuut ‘Wintersleep’. Deze zat ook bij de deluxe editie van hun opvolger ‘Big City Life’, die door het Griekse label Rock of Angels in 2018 uitgebracht werd. De band leerde zijn publiek kennen op Norway Rock Festival en Rock the Boat met Miguel Pereira die de band vervoegde als hun nieuwe vaste bassist. Voor een derde album werd in 2019 beslist om met vocalist Jørgen Bergersen te werken. Zijn voormalige coverband ervaring kan hij goed uitspelen, maar is vaak krachtiger dan Mr Tempest zoals in ‘Winds Of The Roads’ en de afsluiter ‘How Dark Does It Get’. Met hier en daar wat progressieve kneepjes, zoals in de opener ‘The Rush’, zit een strakke ritmesessie als basis. Dit vinden we ook in ‘Dark Rider’, dat met rollende bas ingezet wordt. In een tiental gevarieerde nummers horen we naast knap gitaarwerk vooral de vocale lijnen die punch en energie inpompen. De gebalde hardrocknummers gaan soms richting metal maar verder dan dat tekenen ze niet uit hun genre. Ik werd niet omver geblazen, maar het is een band die, zeker met de nieuwe vocalist, potentieel onder de motorkap heeft en daar bij Frontiers de mogelijkheid krijgt om deze muzikale talenten te laten horen, zoals ze met dit album doen.

Rocking Klingon (70)

Frontiers Records FRCD 1134

Tracklist: 1. The Rush 2. Dark Rider 3. Testify 4. I Will Fall 5. Running Away 6. Conception 7. Winds Of The Road 8. Heart’s Like A Lion 9. Graveyard Love 10. How Dark Does It Get