Vassago: Storm Of Satan

Op het tweede full-album van het Zweedse Vassago krijg je slechts één thema te verwerken: Satan. Sla er de tracklist maar eens op na en besef wat Satan allemaal in petto kan hebben. Vassago werd in 1987 opgestart als sadist en wijzigde de naam in 1993. Na twee demo’s en een full-album, ‘Knights From Hell’ (1999) viel het doek over Vassago in 2003. Twintig jaar na datum werd het album terug op de markt gebracht door Nuclear War Now! Productions en waarschijnlijk was dat net het zetje dat men nodig had om een doorstart te gaan maken. In ieder geval is deze death metal / black metal horde er nu weer met een tweede full-album, opnieuw op Nuclear war Now! Productions. ‘Storm Of Satan’ telt tien tracks die aan een serieuze rotvaart over je hen denderen, onderwijl een pak agressie, kilte, duisternis en dreiging achter latend. Eigenlijk precies wat je kan en mag verwachten van het (sub)genre. Op subtiliteiten moet je niet zitten wachten. De heren razen, zonder zich ook maar van iets aan te trekken, furieus, energiek en gedreven doorheen het oeuvre dat ze Satan toewijzen waaronder vuur, oorlog, duisternis en onheil. Check de tracklist voor de overige punten. Enig nadeel, naar onze smaak dan toch, is het feit dat vrijwel alles aan hetzelfde onheilspellende energieke tempo wordt gebracht. Een aantal wendingen in tempo en ritme had er voor kunnen zorgen dat de sound van Vassago meer adem en meer variatie kreeg. Het zou er dan ook kunnen voor zorgen dat de dreigende stukken nog dreigender of intenser zouden kunnen overkomen. Nu raast men, naar onze smaak, eerder wat doelloos rond. Maar, en dat moeten we ook wel toegeven, we hebben toch stilletjes genoten van deze tien wild om zich heen schoppende nummers. Elke track nodigt immers uit tot een nek brekende headbangcontest, iets wat we met mondjesmaat hebben gedaan om ons hoofd toch nog een tijdlang op onze romp te kunnen behouden. Anders kan Vassago er natuurlijk nog een extra punt voor Satan mee scoren: “head of …”.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear war Now! Productions

Tracklist: 1. Darkness Of Satan 2. Elite Of Satan 3. Evil Of Satan 4. Fire Of Satan 5. Grind Of Satan 6. Mayhem Of Satan 7. Metal Of Satan 8. Sign Of Satan 9. Storm Of Satan 10. War Of Satan