Kryptan: Kryptan (ep)

Mattias Norrman is een vrij bezige bij daar hij met heel wat bands / projecten actief is – de bekendste band zal ongetwijfeld Ocober Tide zijn – maar toch vindt hij nog tijd om met nog iets nieuws op de proppen te komen. Alhoewel, “nieuw” is natuurlijk een groot woord. We weten immers allemaal reeds dat zowat elke (sub)genre al met elk ander (sub)genre is gemixt in de metalwereld. Met Kryptan gaat Mattias de tour op van melodic black metal met wat invloeden uit death metal en doom. Medestanders vond Mattias (gitaar, bass, synthesizers) met Samuel Karlstrand (drums) en Alexander Högbom (vocals). Het trio baant zich hier op een vrij brutale en agressieve wijze een weg doorheen kilte, duisternis en dreiging. Vanaf opener ‘A Giant Leap For Whoredom’ tot en met afsluiter ‘Burn The Priest’ worden we hier op onze wenken bediend. Zoals eerder gemeld is, wat het drietal hier neerzet, niet vernieuwend te noemen, maar energiek, gedreven en beklijvend is het wel. En laat dat nu net de ingrediënten zijn die we zoeken in melodic black metal. De heren tonen in ieder geval dat ze de kneepjes van het vak goed onder de knie hebben en laten dat dan ook blijken middels meestal furieuze uitbarstingen (met de nodige agressie) en soms wat gematigder stukjes (die nog steeds brutaal en dreigend klinken). Deze ep telt slechts vier tracks maar die smaken naar meer zodat we nu al uitzien naar een full-album van Kryptan. Een band om in het oog / oor te houden indien je houdt van (melodic) black metal.

Luc Ghyselen (90)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. A Giant Leap For Whoredom 2. Bedårande barn 3. Blessed Be The Glue 4. Burn The Priest