Enshine: Transcending Fire (ep)

Enshine werd in 2009 opgestart door Jari Lindholm (gitaar, bass, keyboards, vocals) als een solo project. Toch kreeg hij al vlug gezelschap van Sebastien Pierre (lead vocals, keyboards). Het duo zorgt voor een sfeervolle mix van melodic death metal en doom. Na twee full-albums – ‘Origin’ (2009) en ‘Singularity’ (2015) – is deze vier tracks tellende ep het derde werkstuk van de heren. Opener en titelnummer ‘Transcending Fire’ zet meteen de toon van hoe doom mooi kan samensmelten met melodic death metal. De melodieuze gitaarlijnen krijgen een iets trager tempo aangemeten, de donkere cleane stem gaat in de clinch met harsh klinkende agressievere vocalen, en het geheel krijgt een mooi kleedje van keyboards aangemeten terwijl het tempo meestal traag tot mid tempo te noemen is. Het gaat er, na een aarzelende start, toch iets sneller en energieker aan toe tijdens ‘Awake In Void’ waar het duo eerder focust op melodic death metal. Toch blijft een donker randje, dat doet denken aan doom, niet achterwege. Een heel kalm en rustig intermezzo zorgt voor extra variatie, om dan weer krachtiger verder te gaan: een heel mooi opgebouwd nummer dat naar meer smaakt. Tijdens het instrumentale ‘Ascend’ zijn het vooral de keyboards die een hoofdrol opeisen. Ondanks de mooie opbouw is dit een aspect van Enshine dat ons minder smaakt daar wij het best wel melodieuze nummer eerder associëren met dark wave en electronica ondanks de toenemende kracht en die stijl ligt ons minder. Afsluiten doen de heren dan met het akoestische en instrumentale ‘Constellation’. We missen er kracht, ondanks de mooi gitaarlijnen. Er is dus veel variatie te vinden op deze ‘Transcending Fire’ van Enshine. De eerste twee tracks kunnen ons enorm boeien, maar de overige twee bevallen ons een stuk minder. Vandaar dat we toch wel onze bedenkingen hebben indien we deze ep moeten gaan aanraden. We hebben immers de indruk dat de heren mikken op een zo breed mogelijk publiek en we vrezen dan ook liefhebbers van melodic death metal / doom zullen afknappen bij de laatste twee nummers die toch wel veel minder kracht en dreiging laten horen. Indien we ons waarderingscijfer zouden kunnen opsplitsen, krijgt de eerste helft van deze ep een heel vette negentig, het tweede deel moet het met een heel stuk minder doen: zestig.

Luc Ghyselen (72)

Rain Without End Records RWE 035

Tracklist: 1. Transcending Fire 2. Awake in Void 3. Ascend 4. Constellation