Black Swamp Water: Awakening

Met ‘Awakening’ is het Deense Black Swamp Water aan zijn derde full-album toe. Dit gezelschap – tegenwoordig bestaande uit Bjørn Bølling Nyholm (vocals), Jan Geert (gitaar), Thomas Roland (gitaar), Jeppe Birch Friis (bass) en Kim Langkjær Jensen (drums) – zorgt voor een mix van hard rock, classic rock en Southern rock. Het debuut van Black Swamp Water, ‘Chapter One’ (2016), zorgde al voor wat rimpelingen. Opvolger ‘Distant Thunder’ (2018) zorgde niet enkel voor bevestiging maar deed er nog net een schepje bovenop. Vooral de daaruit getrokken single ‘Bitter Harvest’ zorgde ervoor dat heel wat liefhebbers van het genre hun oren te luisteren hebben gelegd. Met ‘Awakening’ het derde full-album voor Black Swamp Water zet de band een heel flinke stap voorwaarts. Wat meteen opvalt is het feit dat de heren met gemak het niveau van de vorige albums op gebied van songschrijven hebben overtroffen. Melodie en kracht blijven de sleutelwoorden als we de sound van dit vijftal willen omschrijven. Maar dankzij de goede opbouw van elk nummer – de ervaring begint duidelijk zijn vruchten af te werpen – bevat elk nummer ook de nodige energie en zelfs soms een dosis agressie om iets extra’s te creëren. Nee, qua sound, blijft het kwintet mooi binnen de lijntjes van het genre kleuren. De ene keer iets nauwer aanleunend richting Southern rock, een andere keer iets meer richting metal uitgaand. Kortom, er zit best heel wat variatie in de sound van dit gezelschap – check bijvoorbeeld hun knappe versie van Black Sabbath’s ‘Children Of The Grave’ (met een rollende drums die wat mee hebben van de “Volbeat”-sound) en toets dat af aan de de energieke opener ‘Roll Over’, om het maar over die twee tracks te hebben – en telkens opnieuw slagen de heren erin om gemakkelijk onze aandacht vast te houden. Hiermee willen we aangeven dat ‘Awakening’ van Black Swamp Water uw aandacht zeker verdient. Terwijl ze ook heel wat lof krijgen voor hun live concerten, is dat nu nog eens iets waar wij, van MUSIKA, extra naar uitkijken.

Luc Ghyselen (84)

Mighty Music PMZ 349

Tracklist: 1. Roll Over 2. Showdown 3. Endless War 4. Send Me Away 5. Better Days 6. Disappoint Me 7. Children Of The Grave 8. Now That I Know 9. Hammer You Down