Mayhem: Atavistic Black Disorder / Kommando (ep)

Mayhem is een black metal instituut dat sinds 1984 de lijnen voor dit (sub)-genre uittekent. Elke black metal fanaat kent immers het album ‘De Mysteriis Dom. Sathanas’, net zoals elke black metal fan de datum van het heengaan van gitarist Euronymous kent (10 augustus 1993). Het betekende ook bijna het einde van Mayhem want Euronymous was een van de drijvende krachten en mede-oprichter van Mayhem. Gelukkig voor ons gingen Hellhammer (drums) en vocalist Attila Csihar verder met het verhaal Mayhem en kregen we tot op heden ook nog vijf andere full-albums van de heren , naast vooral pakken live opnames. Het meest recente full-album, dat wij bij MUSIKA enrom weten te smaken, is ‘Daemon’ (Century Media, 2019 – voor bespreking zie elders in deze rubriek). Deze nieuwe ep telt zeven tracks. Drie tracks die het album ‘Daemon’ net niet haalden maar eigenlijk perfect aansluiten bij wat de heren toen wel op de markt gooiden. Drie tracks die stuk voor stuk hun plaats verdienden op dat album, waar de duistere en kille dreiging van afdruipt en die naar meer smaken. Wij zijn dus maar wat blij dat we ook dit trio nummers aan onze collectie kunnen toevoegen. De overige vier tracks zijn coverversies van punk nummers en werden door de heren gekozen omdat punk wel degelijk mee aan de basis ligt van black metal. Natuurlijk kan je gaan discussiëren over de keuzes van de heren, maar waar we niet moeten over zeuren is het feit dat Mayhem hier goed mee weg komt. De vier nummers worden immers vol overgave en met bakken energie gebracht en afsluiter ‘Commando’ klinkt al net zo energiek en gedreven als van Ramones zelf. Met andere woorden: Mayhem legt zijn fans in de watten. Pure black metal adepten kiezen voor de eerste drie songs, liefhebbers met een bredere kijk op muziek kunnen alle zeven tracks waarderen, en punk fanaten zullen blij zijn met de vier coverversies.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. Voces Ab Alta 2. Black Glass Communion 3. Everlasting Dying Flame 4. In Defense Of Our Future (Discharge) 5. Hellnation (Dead Kennedys) 6. Only Death (Rudimentary Peni) 7. Commando (Ramones)