At The Gates: The Nightmare Of Being

Het Zweedse At The Gates is, samen met Dark Tranquillity en In Flames, zowat de grondlegger van wat tegenwoordig beschouwen als melodic death metal. De drie bands gingen ook alle drie van start in Gothenburg en ook de term de “Gothenburg sound” is natuurlijk van toepassing voor deze bands. At The Gates ging in 1990 van start en zorgde met ‘Slaughter Of The Soul’, hun vierde full-album uitgebracht in 1995, voor een echte klassieker in het (sub)genre. Een jaartje later viel het doek over de band. Het duurde tot in 2010 vooraleer de band een herstart nam, al was er ook een periode tussen 2007 en 2008 dat de band met mondjesmaat iets van zich liet horen. Intussen is At The Gates echt wel volledig terug van weg geweest – dat bewijzen albums als ‘At War With Reality’ (2014) en ‘To Drink From The Night Itself’ (2018). Nu is het Zweedse collectief er met zijn nieuwste creatie: ‘The Nightmare Of Being’, een album waar de heren verder de grenzen van hun kunnen en het (sub)genre ontdekken. Wij, van MUSIKA, waren enorm te spreken over ‘To Drink From The Night Itself’, een album waar de heren direct to the point komen en eigenlijk gewoon binnen de lijntjes van het (sub)genre blijven kleuren. Met het nieuwe werkstuk, dat tien nummers telt, worden meer progressieve uitstapjes aan de sound toegevoegd. We bedoelen eigenlijk dat At The Gates een aantal elementen heeft toegevoegd die voor meer variatie zorgen. En zonder dat de heren met dit nieuwe album d emist ingaan, moeten wij toch even bekomen van een aantal fragmenten. Fragmenten of zelfs complete nummers die we niet echt verwacht hebben van dit gezelschap. Een van die nummers is ‘Cosmic Pessimism’ dat nog steeds donker getint is en een pak agressie laat horen, maar anderzijds bijna complete rust uitstraalt en aan een kalm tempo naar een climax werkt om dan uiteindelijk toch af te sluiten met rustige klanken die een donker tintje meekrijgen. Kortom, een nummer dat we helemaal niet hadden zien aankomen als we het over At The Gates hebben, ook al door de verhalende stem die Tomas hier hanteert. Het zorgt er natuurlijk voor dat ‘The Nightmare Of Being’ een album is geworden dat meerdere luisterbeurten nodig heeft om al zijn geheimen prijs te geven. Maar ook nu we het album een aantal maal onder de loep hebben genomen, blijven we twijfelen. Zo’n mokerslag als ‘To Drink From The Night Itself’ is het nieuwe album alvast niet geworden, wel een album dat zijn tijd nodig heeft om op je in te werken. Voorlopig blijven we achterdochtig met ‘The Nightmare Of Being’, al kent het album natuurlijk ook wel zijn krachtige, zij het melodieuze, momenten die de band kenmerkt. Al zijn er dat, naar ons gevoel, te weinig om ons volledig overstag te doen gaan. Al zal de tijd daar misschien verandering in brengen.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Spectre Of Extinction 2. The Paradox 3. The Nightmare Of Being 4. Garden Of Cyrus 5. Touched By The White Hands Of Death 6. The Fall Into Time 7. Cult Of Salvation 8. The Abstract Enthroned 9. Cosmic Pessimism 10. Eternal Winter Of Reason