Go Ahead And Die: Go Ahead And Die

Go Ahead And Die (doorgaans afgekort tot G.A.A.D.) is het nieuwste project van Max Cavalera (bekend van Sepultura, Soulfly, Nailbomb, Killer Be Killed en Cavalera Conspiracy) en één van zijn zoons met name Igor. Zoals steeds als de naam Cavalera ergens valt, schept het meteen hoge verwachtingen – die doorgaans ook worden ingelost. Max heeft in interviews al aangegeven dat G.A.A.D. in hoofdzaak het creatieve kind is van Igor en dat zijn eigen bijdrage aan het schrijfproces minimaal is. Of hij zijn eigen inbreng ten onrechte minimaliseert, weten we niet. Wat we wél weten, is dat G.A.A.D. met voorsprong het rauwste en brutaalste is dat we pakweg de laatste twintig jaar van Max Cavalera hebben gehoord. Qua intensiteit kan het geplaatst worden naast het eerder genoemde Nailbomb maar dan zonder de samples. G.A.A.D. is een trash / death band met een resem invloeden uit hardcore en punk maar waarbij de voorliefde voor doom van Igor zeker en vast ook doorklinkt. Feit is dat de zang tussen vader en zoon uitstekend samen past en zorgt voor een leuke afwisseling waarbij ons eerlijk gezegd toch vooral opvalt dat Igor best een aardig stukje kan zingen. Niet elk nummer gaat gebukt onder een moordend tempo, er valt al eens een doomy sfeertje op te snuiven waarbij er tragere passages loodzwaar over je heen denderen maar de rode draad van het album is voor ons het bijzonder rauwe karakter ervan. De boosheid over hetgeen er tegenwoordig in de wereld aan de gang is – o.a. het brutale politiegeweld – wordt voor de voeten geworpen op een manier die zonder twijfel de jeugdige inbreng van Igor verraadt want zo hebben we Max al lang niet meer weten doen. G.A.A.D. valt dan qua stijl ook echt niet te vergelijken met Soulfly. Het zijn met name de punkinvloeden die we een verademing vinden en die zorgen voor een bijzonder verfrissende sfeer. Het is bruut geweld met een gigantische schop tegen de schenen (om het beleefd te houden). Wie zit te wachten op technisch hoogstaand gitaargeweld met uitwaaierende melodieën, is eraan voor de moeite. Wie houdt van een trash /death geluid met een rauw, agressief punkrandje, die zit bij G.A.A.D. gebeiteld. Het jeugdig enthousiasme van Igor verweven met de jarenlange ervaring van vader Max zorgt voor een heel erg krachtig agressief geluid. Moest Cavalera niet zo een ronkende naam zijn in de metalwereld, dan zou dit debuut ongetwijfeld een bom genoemd worden. Nu riskeert G.A.A.D. misschien wel ergens niet de erkenning te krijgen die het verdient, net omdat ene Max Cavalera erbij loopt en men het ergens vanzelfsprekend zou kunnen vinden. Absolute aanrader dus waarbij we hopen dat dit geen eenmalig project is.

K.H. (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Truckload Full Of Bodies 2. Toxic Freedom 3. I.C.E. Cage 4. Isolated Desolated 5. Prophets Prey 6. Punisher 7. El Cuco 8. G.A.A.D. 9. Worth Less Than Piss 10. (In The) Slaughterline MFi T 11. Roadkill