Mental Cavity: Mass Rebel Infest

Mental Cavity is een viertal afkomstig uit Canberra (Australië) dat een mix brengt van death metal vermengd met hardcore maar evenzeer een streepje crust erdoorheen roert. Hoewel het onze eerste kennismaking was met Mental Cavity blijken ze met ‘Mass Rebel Infest’ reeds aan een derde full-album toe. Wat je hoort, zijn doorgaans korte tot erg korte gebalde nummers aan hoog tempo met retestrakke riffs en twee diepe death metal stemmen. Het ene moment neigt hun muziek richting Morbid Angel, het volgende echter ontwaar je flarden van vintage Sepultura of Autopsy. Één en ander zorgt dat we ergens met een dubbel gevoel blijven zitten. Enerzijds levert Mental Cavity een album af dat niets meer of minder is dan een pure uitnodiging om je nekspieren op de proef te stellen omdat het meteen heel herkenbaar klinkt. Daar staat anderzijds tegenover dat ze ondanks het feit met twee zangers te werken en er toch wel een waaier aan invloeden te horen is, ze nergens voor een echte uitschieter zorgen of voor een afwisseling die verrassend is. Het maakt dat het album dat nog geen half uur duurt – inclusief de afsluitende covers van respectievelijk Cro-Mags en Disrupt – niet echt een onuitwisbare indruk achterlaat. Overigens wat die covers betreft, die zijn nog het meest verrassend van het ganse album. We zijn niet bepaald de grootste coverfans van deze wereld maar zowel bij de Cro-Mags cover ‘It’s The Limit’ als bij ‘Mindlock’ van Disrupt blijven ze dicht genoeg bij het origineel en geven ze er toch ook een eigen twist aan om het zeer goede covers te maken. Kortom Mental Cavity heeft een onderhoudende plaat gemaakt die zeker wel gewaardeerd kan worden maar die ons evenmin compleet van de sokken heeft geblazen. Wie te vinden is voor een stevige pot no-nonsense geweld moet dit zeker eens beluisteren. Wie vooral op zoek is naar een totaal nieuw geluid of lang uitgesponnen gitaarsolo’s, is eraan voor de moeite.

K.H. (70)

Creator-Destructor Records

Tracklist: 1. Interred, Awoke 2. Fractured Anvil 3. Mask Tearer 4. Downtrodden 5. Micro Brain Foot Soldier 6. Anointing The Filth 7. Place Of Ease 8. Apparite 9. The Portal 10. Infest 11. It’s the Limit 12. Mindlock