Fractal Universe: The Impassable Horizon

Met ‘The Impassable Horizon’ zet het Franse Fractal Universe zijn muzikale trip doorheen progressive metal en technical death metal verder. De band werd in 2013 opgestart en zorgde eerder reeds voor een ep en twee full-albums. Met dit derde full-album wil het viertal – Vince Wilquin (gitaar, vocals, saxofoon), Hugo Florimond (gitaar), Valentin Pelletier (bass) en Clément Denys (drums) – zich nog meer onderscheiden van de overige bands die in het zelfde (sub)genre actief zijn. Vince Wilquin is de drijvende kracht achter deze band, want hij staat in voor muziek en tekst, al mogen de overige bandleden wel hun eigen accenten inbrengen. We kunnen de sound van Fractal Universe het best omschrijven als heel technisch. Dat betekent dat de heren slag om slinger veranderen in tempo, ritme en kracht. Dat betekent ook dat erg agressieve stukken aan bod komen, maar ook heel gevoelige momenten een kans krijgen. Daar moeten dan bijpassend vocalen bij komen en ook op dat vlak zorgt Vince voor een heel pak variatie door zowel clean te zingen als een stevige grunt te gebruiken met een pak intonaties daar tussen in. Het zorgt ervoor dat je het ene moment denkt dat je naar een progressive rock gezelschap aan het luisteren bent, om het volgende moment onder gedompeld te worden in pure death metal razernij. En als Vince dan zijn sax boven haalt, krijg je zelf jazz te verwerken. Voor ons is het allemaal een beetje van het goede te veel. Kijk, we zijn best te vinden voor een heel pak aan wisselingen in tempo, ritme en kracht uitgevoerd met een pak technisch vernuft, maar we krijgen de indruk dat Fractal Universe hier echt een werkstuk aflevert dat iets voorstelt als “kijk, wat we allemaal kunnen” en dat dit ten nadele gaat van het gevoel dat een album moet hebben. Wij vinden het allemaal er een beetje te veel over. Ook het feit dat pakken wendingen gebruikt worden in een en dezelfde song, zorgt ervoor dat we een beetje de weg kwijt raken – was dit nu een stukje uit nummer drie, of is het vierde nummer al bezig? – en onze aandacht een loopje met ons neemt. De heren willen, naar onze smaak, dus veel te veel in een nummer stoppen. Maar dat is natuurlijk ons idee, en we weten drommels goed dat een pak liefhebbers van technisch vernuft hier volledig anders zullen over denken. Indien je houdt van het (sub)genre, mag je deze ‘The Impassable Horizon’ van Fractal Universe alvast een kans geven en een pak punten bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (65)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Autopoiesis 2. A Clockwork Expectation 3. Interfering Spherical Scenes 4. Symmetrical Masquerade 5. Falls Of The Earth 6. Withering Snowdrops 7. Black Sails Of Melancholia 8. A Cosmological Arch 9. Epitaph 10. Godless Machinists 11. Flashes Of Potentialities (acoustic) 12. A Clockwork Expectation (radio edit)