Seventh Dimension: Black Sky

Het Zweedse Seventh Dimension werd in 2009 opgestart. Met ‘Black Sky’ zet het gezelschap zijn muzikale reis, die zich situeert tussen power metal en progressive metal (met vooral de nadruk op dat laatste ingrediënt), verder. Het is meteen het vierde full-album van de heren. Met de korte instrumentale opener ‘Premonition’ laat het vijftal – Rikard Wallström (bass), Marcus Thorén (drums), Luca Delle Fave (gitaar, vocals), Erik Bauer (keyboards) en Nico Lauritsen (vocals) – nog niet in zijn kaarten kijken. Het is pas vanaf ‘Bad Blood’ dat de sound van Seventh Dimension zich echt voor je ontplooit. Knap opgebouwde songs, uitstekende arrangementen, mooie wisselingen in tempo en ritme, stevige drumpatronen, sterke basslijnen, krachtige riffs, een mooi keyboard tapijt, schitterende gitaarsolo’s en krachtige cleane vocals: het is allemaal ruimschoots voorhanden zodat liefhebbers van het (sub)genre, en zeker van de band zelf, zich in de handen zullen wrijven. De heren weten ons in ieder geval met elke track te overtuigen en daarbij komen we steeds opnieuw uit bij de prachtige stem van Nico en de best wel impressionante gitaarpartijen van Luca die voor ons het meest in de spotlight komen. Niet dat we alles even geslaagd vinden – het korte stukje spoken word tijdens ‘Falling’ bijvoorbeeld, vinden we minder op zijn plaats – maar het zijn toch maar wat kleinere accenten die ons opvallen waardoor we niet compleet overstag gaan voor dit vierde full-album van Seventh Dimension. Toch kon het album onze aandacht vasthouden van begin tot eind, al hebben we wel die ene (of meerdere) uitschieter(s) gemist.

Luc Ghyselen (78)

Corrupted Records

Tracklist: 1. Premonition 2. Bad Blood 3. Kill The Fire 4. Resurgence 5. Falling 6. Black Sky: Assembly 7. Black Sky: Into The Void 8. As The Voices Fade 9. Incubus