Praise The Plague: The Obsidian Gate

Het uit Berlijn afkomstige Praise The Plague werd in 2017 opgestart en kiets voor een muzikale koers die een mix vormt van blackened doom en sludge metal. De eerste werkstukken van dit gezelschap, ‘Antagonist’ (2018) en ‘Antagonist II’ (2019), waren een donkere weergave van pijn, kwelling en lijden. Dit lijkt op ‘The Obsidian Gate’ niet anders. Opener ‘The Descent’ opent wat aarzelend, maar al vlug komt een donkere dreiging opzetten die je niet enkel opzadelt met een ongemakkelijk gevoel, maar waar pijn en kwelling van uit stromen. ‘Blackening Swarm II’ zet dit nog eens extra in de verf en de getormenteerde vocalen zorgen ervoor dat ook jij lijdt aan helse pijnen. Een rustiger moment probeert die pijn even weg te drukken, maar slaagt daar niet in, en al vlug wordt je weer meegesleurd in een wereld van duistere kwellingen. De vrouwelijke stem die ‘Great Collapse’ mag inleiden, klinkt hoopvol, maar op de achtergrond komen geluiden van gruwelijke kwellingen op zetten. Daarna neemt de band zwaar, donker en dreigend over. Zelfs de basslijnen, die op een bepaald moment volledig alleen het nummer dragen, laten je de pijn en de kwellingen voelen. En dan moet een zware stem, vol van kwellingen, het nog over nemen. Het titelnummer is gewoonweg één kwelling van pijn en lijden gevoed door duisternis en een alomtegenwoordige dreiging waar niet de minste kans bestaat op een straaltje licht laat staan op verlossing uit het lijden. ‘Beyond’ en ‘The Ascent’ gaan op dat dreigende en in duisternis gehulde elan van kwelling, lijden en pijn verder zonder ook maar de geringste toegeving te doen. Je hebt het ondertussen waarschijnlijk al begrepen: teergevoelige zieltjes of mensen die balanceren op een rand van een depressie moeten hier in een heel wijde boog omheen trekken. Ook wij hebben het een aantal keer zwaar gehad, al moeten we ook toegeven dat de muur van geluid die de heren van Praise The Plague optrekken niet honderd procent “our cup of tea” is. De vocalen zitten ook wat te diep in de mix, naar onze smaak, en dat doet het waarderingscijfer ook al geen goed. Wie houdt van loodzwaar, en dan echt loodzwaar, omgeven met dreigende duisternis en getormenteerde kwellingen, kan dit tweede full-album van Praise The Plague een kans geven. Maar kom achteraf niet klagen dat we u niet gewaarschuwd hebben.

Luc Ghyselen (70)

LifeForce LFR 204-2

Tracklist: 1. The Descent 2. Blackening Swarm II 3. Great Collapse 4. The Obsidian Gate 5. Beyond 6. The Ascent