Mourn The Light: Suffer, Then We’re Gone

Het Amerikaanse Mourn The Light werd in 2017 opgestart en zorgt voor een vrij eigenzinnige mix van traditional heavy metal en doom. Met “vrij eigenzinnig” bedoelen we dat Mourn The Light ten eerste een boodschap van hoop wil uitbrengen in plaats van wat de meeste doom bands brengen: een pak duisternis en / of wanhoop. Ten tweede worden beide (sub)genres hier met elkaar verbonden middels overgangen van het ene (sub)genre naar het andere. Een mooi voorbeeld daarvan is meteen de opener van dit eerste full-album van de heren. ‘When The Fear Subsides’ opent heel rustgevend met akoestische gitaren en rustige zang. Na ongeveer een minuut verdringt het typische slepende, logge en zware doom geluid de rust. Nog een minuutje later wordt je meegevoerd in een galopperend ritme die daarna opnieuw verzandt in het slepende doom geluid. Daarna komen nog momenten van versnelling in tempo eraan, maar ook opnieuw een heel rustgevend slot. Een goed opgebouwd nummer dus dat heel wat punten oplevert. Spijtig genoeg ligt het stem timbre ons absoluut niet. ‘I Bare The Scars’ laat nog steeds wat doom invloeden horen, maar het tempo ligt toch meestal hoger dan het gemiddelde echte doom geluid. We zijn opnieuw te vinden voor het puur muzikale zonder dat we ook nu stijl achterover vallen, maar opnieuw drukt het stem timbre de pret. Al moeten we ook eerlijk toegeven dat niet alle muzikale ideeën hier met de onze gelijklopen en krijgen we de indruk dat de heren niet zo goed weten hoe ze een einde aan een nummer moeten maken. Wat volgt zijn nog zeven variaties op hun samensmelting van doom en traditional heavy metal, maar steeds opnieuw krijgen we de indruk dat er nog een hoop ballast in de nummers werd verwerkt om elk nummer toch maar een bepaalde tijdsduur te geven. En dan is er natuurlijk dat stem timbre dat ons absoluut niet ligt. Het is immers wat verontrustend voor de heren van Mourn The Light dat we de samenzang, tijdens o.a. ‘Take Your Pain Away’, een heel stuk beter vinden klinken dan de gewone lead vocalen. ‘Suffer, Then We’re Gone’ zal bij ons maar een kleine voetnoot vormen in het muzikale 2021.

Luc Ghyselen (65)

Argonauta Records

Tracklist: 1. When The Fear Subsides 2. I Bare The Scars 3. Take Your Pain Away 4. End Of Times 5. Suffer, Then We’re Gone 6. Refuse To Fall 7. Progeny Of Pain 8. Wisdom Bestowed 9. Blink Of An Eye