Nattas: Domino (ep)

Nattas werd in de Zweedse hoofdstad Stockholm in 1999 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van black metal en thrash metal. Na drie demo’s en een ep vonden de heren de tijd rijp voor een eerste full-album in 2005 dat al snel werd opgevolgde door album nummer twee dat in 2007 aankwam. En daarna bleef het eigenlijk stil rond Nattas al zullen strubbelingen met de line-up daar wel voor veel tussen zitten. Bassist Ed en vocalist Mouth bleven Nattas trouw maar het was toch wachten tot 2013 vooraleer de band opnieuw op volle kracht verder kon met de komst van gitarist Wead, The Adaptive Satanist en drummer The Steel. Vlak voor de pandemie die we allen zo goed kennen uitbrak, zorgde het viertal voor een nieuwe ep: dit vijf tracks tellende ‘Domino’. Een tournee ter ondersteuning stond in de agenda ingeschreven, maar daar is dus allemaal niets van in huis gekomen. Spijtig, maar hopelijk zorgt de hernieuwde interesse in de ep ervoor dat het kwartet de draad weer kan oppikken. Wij horen immers vijf tracks langskomen die stuk voor stuk uit het goede metal hout gesneden zijn en de mix van donkere en dreigende black metal gekoppeld aan het agressieve van thrash metal zorgt voor knappe werkstukken waar al deze ingrediĆ«nten ook nog voldoende melodie worden gekoppeld om een blijvende indruk na te laten. Vernieuwend is het allemaal niet, maar het wordt wel degelijk goed, krachtig, stevig en met veel intensiteit gebracht. Voeg daar bijpassende, lichtjes rauwe vocalen, aan toe en best wel mooi opgebouwde gitaarsolo’s en je komt al een heel eind verder. In ieder geval voldoende om ons te overtuigen van hun kunnen en we vermoeden dat deze tracks voor een heel zinderend metal feestje kunnen zorgen waar headbangen, meebrullen en een circle pit vormen samen aan bod kunnen komen. Indien je een voorproefje wil, probeer dan ‘In The Presence Of A Lesser Gods’ eens te beluisteren dat dit schijfje hier op een heel energieke en gedreven manier afsluit.

Luc Ghyselen (88)

N666 Records

Tracklist: 1. Reclaim The Blood 2. Castaway 3. Just Die 4. Enucleator 5. In The Presence Of A Lesser God