Images Of Eden: Angel Born

Images Of Eden ontstond in 1998 toen vocalist en multi-instrumentalist Gordon Tittsworth zijn ideeën omtrent progressive metal eens volledig wilde uitwerken zoals hij het zelf zag. Met enkel een studio drummer (Steve Kilgallon) en wat extra hulp van gitarist Greg White werd in 2001 het titelloze debuutalbum van Images Of Eden ingeblikt. Gordon hield er een goed gevoel aan over en met telkens verschillende bevriende muzikanten werd het album ondersteund middels live concerten. Intussen volgden met ‘Sunlight Of The Spirit’ (2006), ‘Rebuilding The Ruins’ (2011) en ‘Soulrise’ (2018) nieuwe albums en werd met mondjesmaat een vaste line-up gecreëerd. Met ‘Angel Born’ is Images Of Eden aan zijn vijfde full-album toe. Dit twaalf tracks tellend album, goed voor bijna zeventig minuten luisterplezier, laat een mix horen van heavy metal en progressive metal. We krijgen mooi opgebouwde nummers te horen met knappe wendingen in tempo, ritme en kracht. Dat de heren nu en dan hun technisch kunnen willen bewijzen, nemen we er met de glimlach bij, want elk technische aspect staat in het teken van het nummer en niet omgekeerd. Voeg daar de best wel aangename stem van Gordon aan toe, en je verkrijgt een album dat menig liefhebber van progressive metal op zijn minst eens moet gehoord hebben. Om zich te meten met de absolute toppers in het genre, komt Images Of Eden nog te kort, maar voor de rest hebben we hier eigenlijk niets op aan te merken. Enkel het feit dat het album een nummer mist dat er echt boven uit steekt, dat ons echt op de stoelen of banken doet springen, zit er niet tussen – al straalt hun versie van Triump’s ‘Fight The Good Fight’ echt wel veel kracht uit en klinkt het toch anders dan de overige tracks op dit album. En dat is misschien het enigste wat ontbreekt om Images Of Eden extra internationale weerklank te geven. Gelukkig zit er ook geen nummer tussen dat minderwaardig te noemen is zodat ‘Angel Born’ echt wel goed en knap in elkaar zit, al zullen sommigen misschien wat moeite hebben met de toch wel lange speelduur.

Luc Ghyselen (78)

Pavement Entertainment

Tracklist: 1. Autumn Is Burning 2. Angel Born 3. My Promise 4. Where Dreams Begin 5. If? 6. Killing God 7. Fight The Good Fight 8. War Room 9. Serenity Reign 10. Animation In A Still World 11. Marigold Sun 12. In Memory Of Me