Trouble Is: Wholehearted

Nog nooit gehoord van Trouble Is? Vrees niet, wij tot voor dit album in de bus ook niet. Trouble Is is een Deens blues rock duo – Mathias Heibøll Østlund (gitaar, vocals) en Poul Valdemar Prahl (drums) – dat met ‘Wholehearted’ zijn debuutalbum aflevert. Als voornaamste invloeden citeren de heren Philip Sayce, John Mayer, Tyler Bryant & The Shakedown, en … Pink Floyd. Wij horen een duo dat zich lekker uitleeft in goed opgebouwde bluesy rock nummers. Dat de heren hulp moeten hebben gehad bij de opnames, lijkt ons evident, want we horen ook keys, bass en vrouwelijke background vocalen. Toch lijkt het ons dat stem en gitaar de voornaamste trekpleisters vormen voor Trouble Is. Gelukkig weet Mathias dan ook van aanpakken: zijn gitaarspel is dik in orde, maar kan bijvoorbeeld nog niet tippen aan dat van Joe Bonamassa, nog een naam waarmee Trouble Is wordt vergeleken. Ook vinden we dat Mathias heel wat gevoel in zijn stem kan leggen zodat dit voor wat pluspunten zorgt, terwijl de goed opgebouwde songs je aandacht weten vast houden. Acht nummers levert het tweetal af op dit album. Het stevig rockende ‘Here We Are’ opent krachtig, terwijl ‘Give It To Me’ door toevoeging van orgel en backing vocalen soulvoller klinkt. Het mooi opgebouwde ‘Daytona 69” klinkt gevoeliger en laat inderdaad accenten toe die ons aan Pink Floyd doen denken. ‘California Dream’ krijgt een heel aanstekelijke vibe mee die zowel rock als blues als soul uitademt. ‘Last Chance’ is dan maar zo en zo wegens iets te veel clichés die voor een te grote voorspelbaarheid zorgen. Het gaat er iets steviger aan toe tijdens ‘Walkin” en alhoewel de heren hier ook binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre blijven kleuren, bevalt dit ons weer iets meer. Een stuk gevoeliger klinkt dan ‘Kiss The Sky’ dat een mooi opgebouwde gitaarsolo meekrijgt, terwijl keys voor een vollere sound zorgen. De heren sluiten af met het soulvolle ‘Came To Stay’ waar opnieuw vrouwelijke backing vocalen opduiken. Dit debuut van Trouble Is kent zo zijn momenten en vooral ‘California Dream’ doet ons rechtveren, maar er is toch nog wat werk aan de winkel vooraleer het duo echt zal kunnen concurreren met de gevestigde waarden die we hier opsomden.

Luc Ghyselen (72)

Target Records target 2106

Tracklist: 1. Here We Are 2. Give It To Me 3. Daytona 69’ 4. California Dream 5. Last Chance 6. Walkin’ 7. Kiss The Sky 8. Came To Stay