Lotan: Angelus Pestis (ep)

Lotan is het – nieuwe – geesteskind van de Denen Philip Kaaber en Martin Rubini die elkaar kennen van bij Vanir. Met Lotan brengen ze melodieuze black metal die volgens de promo fans van Taake, Marduk en Rotting Christ zou moeten aanspreken. Wat die laatste band betreft, komt ons dat toch eerder als een verrassing want toch met hun Griekse stijl anders dan de scandinavische strekking. Soit, nadat Lotan eerder in januari al een ep losliet op de mensheid met ‘Nihil Sacrum’ is er nu reeds de opvolger met ‘Angelus Pestis’. Je kan dus moeilijk zeggen dat de heren stilzitten. Op deze nieuwe ep brengt het tweetal vijf nummers die samen goed zijn voor iets meer dan 20 minuten rauwe maar niettemin melodieuze metal. Hoewel de zang van Martin Rubini gekenmerkt wordt door pure rauwe grunts en screams is er alleen al op dat vlak toch een gevarieerd geluid te horen, hetgeen enkel nog sterker in de verf wordt gezet doordat dit minstens evenzeer geldt voor het muzikale gedeelte. Het tempo mag doorgaans vrij hoog liggen, toch wordt er geregeld enigszins gas teruggenomen en speelt de afwisseling in melodie een belangrijke rol. Op ‘Invita Lucifer’ is er zelfs plots een piano intermezzo vooraleer er terug naar een hels tempo wordt overgegaan. Opener ‘Interitus’ blijft niettemin onze persoonlijke favoriet. Het tempo ligt hier vanaf de eerste noot bijzonder hoog. Het is wellicht het nummer met de meest uitgesproken Griekse invloed, vooral door de gitaarriffs in dit nummer. Een nummer dat de nekspieren meteen uitnodigt voor een zeer stevige work-out. De teksten gaan – zoals het black metal betaamt – over het afwerpen van het juk van een god. Één en ander klinkt misschien niet geweldig vernieuwend maar meer dan onderhoudend is het zeker en vast. Voor het overige kunnen we enkel zeggen te hopen dat de heren tijd en middelen vinden om een full-album op te nemen met de nodige aandacht voor de productie en dan is de wereld alweer een steengoede band rijker.

K.H. (85)

Uprising! Records

Tracklist: 1. Interitus 2. Invita Lucifer 3. B43-MOAB 4. In The Shadow Of A Falling Star 5. Lion And Snakes