Thy Catafalque: Vadak

Ondanks het feit dat ‘Vadak’ al het tiende album is van Thy Catafalque, is dit voor mij een eerste kennismaking met deze Hongaarse band. Alhoewel “band”, het is immers een éénmansproject van Tamas Katai, die zich op elke plaat laat omringen met gastmuzikanten. Na één luisterbeurt bleef ik enigszins verward achter. Is dit nu geniaal of er ver over en te chaotisch? Deze Magyaar combineert immers zo veel diverse muziekstijlen op dit album en in dezelfde nummers dat je je op een rollercoaster van muziekstijlen waant. Van pure black metal (waar de oorsprong ligt van deze man) tot folk, klassiek, prog, industrial, up tempo hard rock: alles passeert aan een snel tempo. Op ‘Szarvas’ hoor je de ritmes van black metal roots maar in combinatie met up tempo rock wordt dit een leuk, opzwepend nummer. Het tweede nummer is mooie folk met fantastische vrouwelijke zang en al direct een stijlbreuk. Het doet aan Cellar Darling denken: heel mooi nummer. Op ‘Gomboc’ doen de keyboards hun intrede in combinatie met snelle en erg aanstekelijke gitaarriffs: weer zo een prima nummer. En zo blijft de mix van diverse stijlen maar doorgaan. Op het vierde nummer zal de black metal fan zijn hart ophalen. Verder met stip te vermelden nummers zijn het tien minuten durende ‘Molo’ met zijn opzwepend tempo, lichte en heavy grunts maar met veel zin voor melodie en dan een overgang naar psychedelische prog te maken. En dat allemaal in een en hetzelfde nummer. Verwarrend maar briljant. En dan het langste nummer, bijna twaalf en een halve minuut: ‘Vadak’ met schitterend gitaarspel, opnieuw in combinatie met wat black metal tempo, folk met opnieuw de mooie vrouwelijke zang en prog invloeden wat de luisteraar opnieuw wat in verwarring brengt. Tja, Thy Catafalque zal voor sommigen een brug te ver zijn door te chaotisch diverse stijlen te vermengen, voor anderen zal dit geniaal zijn. Ikzelf bevind mij bij de tweede categorie en ben grote fan geworden al moet gezegd: het vergt meerdere luisterbeurten en het is aanvankelijk een opgave om je door dit album te worstelen maar het is zeker de moeite waard want de ware schoonheid van dit album openbaart zich slechts met mondjesmaat .

Bart Verlinde (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Szarvas 2. Köszöntsd a hajnalt 3. Gömböc 4. Az energiamegmaradás törvénye 5. Molo 6. A kupolaváros titka 7. Kiscsikó (Irénke dala) 8. Piros-sárga 9. Vadak (Az átváltozás rítusai) 10. Zúzmara