De Arma: Strayed In Shadows

‘Strayed In Shadows’ is het tweede album van de Zweedse band De Arma, opgericht in 2009 door Andreas Petterson (zang, gitaar, bass) en Johan Marklund (drums). Hun sound is een mix van gothic en melancholische metal, een (sub)genre waar de Scandinavische bands zo goed in zijn. De zang is hier uitsluitend clean, terwijl veel andere bands er ook een portie grunts aan toevoegen. Het geheel is een zeven tal prima nummers, goed in het oor klinkend en up tempo genoeg om niet naar doom te verglijden. Dit is zeker te horen op de eerste twee nummers, waar gothic fans zeker zullen van smullen. Ze doen wat denken aan de latere Tiamat. ‘Illusions Of Love’ gaat dan wat de weemoediger en rustiger toer op. Vooral het toevoegen van heel mooie, breekbare vrouwelijke zang zorgt toch wel wat voor kippenvel momenten. Extra vermelding nog voor ‘Horror In The Dark’ – voor de ritmeveranderingen, de leuke riffs en het prima drumwerk – en ‘You Were Blood’ met een erg stevig begin en riffs die aan lichte black metal doen denken om dan midden het nummer wat lichtvoetiger te worden. Dit is een leuke plaat geworden voor fans van Katatonia, Paradise Lost, Tiamat, Anathema en dergelijke. Luistert vlot weg, niet complex, maar met goede nummers, productie, goede zang. Een schijfje voor een groot publiek.

Bart Verlinde (80)

Trollmusic

Tracklist : 1. Pain Of The Past 2. Vultures 3. Illusions Of Love 4. Funeral In My Brains 5. Horror In The Dark 6. Days Of Judgement 7. You Were Blood