Saturnian Mist: Shamatanic

Black metal gezelschap Saturnian Mist werd in 2006 in Kuopio, Finland opgestart en telt met vocalist Fra. Zetekh nog een overlever van de originele line-up. Met ‘Shamatanic’ is het gezelschap dat nu verder bestaat uit Fra. Vile (drums), Fra. Macabrum (bass), Fra. Kult (percussie) en Fra. Frereus (gitaar) aan het derde full-album toe. Acht tracks telt het nieuwste werkstukje dat gewoonweg verder borduurt op de sound die de band eerder tentoonspreidde middels twee full-albums, een aantal demo’s, een ep en een paar split’s. Rauwe occulte black metal ligt aan de basis en wordt hier opgesmukt met elementen uit rituele praktijken. – Kan het eigenlijk anders als je thema’s als Satanisme, occultisme, de dood en mystiek in je teksten verwerkt? – We stonden eerst nog wat sceptisch tegenover de sound van het kwartet, want opener ‘Ill-Mystic’ kon ons niet echt overtuigen. Maar ‘Blood Magick’ en ‘Chaos Is The Law’ deden ons toch kapseizen. Niet dat we Saturnian Mist nu meteen tot de absolute top van het occulte subgenre gaan uitroepen, maar we kunnen ons wel vinden in de brutale en dreigende kracht die de heren ten berde brengen. Voeg daar inderdaad wat mysterie bij en verpak het geheel in een duistere omgeving en we zijn best tevreden met het eindresultaat. Zelf zeggen de heren dat de muziek er vooral is om stevig op te headbangen en dat hebben we dan ook stevig en vol overtuiging gedaan zodat we onze nekwervels al bijna niet meer onder controle hadden na het energieke en gedreven ‘The Manifestiation’, de vierde track op dit album en die ervoor zorgde dat we al ons eerst aanwezige sceptisme al overboord hadden gegooid. Wat volgt zijn nog vier tracks die ons steeds opnieuw vrij vlot over de streep trekken dankzij de duistere kracht en de kille energie die van elk nummer uitgaat. Voeg daar dan bijpassende rauwe vocalen aan toe en je verkrijgt stevige tracks waar het stuk voor stuk heerlijk op headbangen is zodat je de dagdagelijkse zorgen helemaal uit je lijf schudt. Dat de heren van Saturnian Mist tot op heden nog wat in de schemering zitten op gebied van bekendheid, zal, hopelijk, veranderen met dit ‘Shamatanic’. Onze steun hebben ze al, nu de uwe nog.

Luc Ghyselen (85)

Petrichor O-027

Tracklist: 1. Ill-Mystic 2. Blood Magick 3. Chaos Is The Law 4. The Manifestation 5. Altar Of Flesh And Blood 6. The End Times 7. Arbatel Of Black Magick 8. Shamatanic