Kingfisher Sky: Rise (ep)

Het Nederlandse Kingfisher Sky werd in 2001 als Jambone – de naam Kingfisher Sky werd eigenlijk pas in 2004 gebruikt – opgestart door drummer Ivar de Graaf toen die Within Temptation verliet. Met gitarist Edo van der Kolk en vocaliste Judith Rijnveld vond hij al vlug twee metgezellen om zijn visie op progressive rock / progressive metal / symphonic metal gestalte te geven. Spijtig genoeg was het een stuk moeilijker om een vaste stabiele line-up te verkrijgen, al zorgde de band op tijd en stond voor een demo, single, ep of full-album. Sinds 2016 lijkt die stabiele line-up er uiteindelijk toch te komen en dit ‘Rise’ is nu al het derde werkstuk in deze line-up nadat men eerder de ep ‘To Turn The Tables’ (2017) en het full-album ‘Technicoloured Eyes’ (2018) op ons losliet. ‘Rise’ telt vier nummers en het titelnummer mag openen en doet dit groots met veel bombast. Voor de intro ging men te rade bij ‘Conquest Of Paradise’ (Vangelis uit de film ‘1492’) al wordt dit gaandeweg toch een nummer met een eigen gezicht zodat we moeten spreken van een heel knap opgebouwd nummer. ‘Rain On Your Parade’ volgt en laat eigenlijk een heel ander geluid horen. Minder bombast en een duidelijker hoofdrol voor enerzijds Maaike Peterse (cello) en dan zeker in de break voor Eric van Ittersum (keyboards) die een aan Emerson, Lake & Palmer-sound schatplichtig geluid laat horen. ‘The Grey Fields’ volgt en zorgt opnieuw voor een ander accent. Dit nummer is een stuk rustiger, ingetogener en zorgt ervoor dat de stem van Judith Rijnveld volledig tot zijn recht komt, terwijl ook weer cello en viool (gast muzikant Ruben Margarita) een belangrijke rol opeisen. ‘Fool’s Anthem’, dat deze ep afsluit, klinkt terug krachtiger en dus mogen keys, gitaar (Edo van der Kolk), bass (Nick Verschoor) en drums (Ivar de Graaf) iets harder werken. Naast de mooie vocale lijnen is het de melodieuze gitaarsolo die bij ons het meest in het oog / oor springt. ‘Rise’ van Kingfisher Sky is dus een veelzijdig schijfje geworden waar heel wat verschillende accenten van de band mooi tot ontplooiing komen.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Rise 2. Rain On Your Parade 3. The Grey Fields 4. Fool’s Anthem