Ivan Macleod – The Magnolia Sessions

Ivan Macleod is afkomstig uit Nashville, waar zijn muzikale carrière begon toen hij nog in zijn tienerjaren zat. Aanvankelijk bekend als drummer, heeft hij gespeeld met tal van acts, waaronder een aantal jaren opnemen en toeren met de Lost Dog Street Band. Na een korte onderbreking van het podium is Ivan teruggekeerd als soloartiest met donkere folkmuziek over verlies, isolement en hartzeer. Met pioniers als Guy Clark, Blaze Foley en Jim Ringer als invloeden, put hij uit een diepe bron van inspiratie en creëert hij zijn eigen traditionele Amerikaanse country en blues. Ivan Macleod ontpopt zich vooral tot een klasse verteller, een troubadour op een paard die zijn verhalen gaat vertellen in de Far West. Vaak op een emotioneel beladen wijzen troont hij u mee naar een wereld boordevol melancholie en een beetje weemoed. Dat keert al terug bij ‘Sick By Sandy’ en is ook de rode draad doorheen de volledige schijf zo zal blijken. Op een gezapige wijze verbindt hij niet enkel muziekstijlen, op een bijzonder poëtische wijze raakt hij daardoor bij iedereen een gevoelige snaar. De typische country invloeden, overgoten met folk en blues elementen doen je prompt verlangen naar lange zomeravonden rond het kampvuur. Door deze aanpak slaagt Ivan erin je niet in slaap te wiegen, maar wel meer de deinen doorheen zijn wereld. Soms pink je daarbij een traan weg, of kun je een glimlach niet onderdrukken. Elke song is recht uit het leven gegrepen en komt dus duidelijk uit zijn hart. Door dit te delen met de wereld stelt hij zich heel naakt op, maar lijd gelukkig geen gezichtsverlies daardoor. Wel integendeel, zijn verhaal wordt jouw verhaal. Ook na meerdere luisterbeurten. Het wondermooie ‘Dogs And Wall’s, ‘Charley’ tot ‘ Time And Time Again’ zijn daar het levende bewijs van. Ingetogen maar krachtig genoeg om je ziel te doorboren, zo gaat Ivan te werk op deze plaat. De gezapige lijn wordt verder aangehouden tot het eindpunt ‘Waiting For The Hard Times To Go’. Nogmaals een emotioneel beladen song waar Ivan zich van zijn meest breekbare kant laat zien. Besluit: Dat alles op diezelfde lijn ligt, stoort niet. Net door de bovenstaande stelling. Ivan Macleod raakt je op veel plaatsten en net door de eerlijkheid waarop hij zijn verhaal verteld, raakt hij u ook tot in het diepste van uw genen. Met ‘The Mangnolia Sessions’ zorgt Ivan Macleod voor een lach en een traan, maar het is vooral zijn eerlijkheid en oprechtheid in het vertellen van zijn verhaal, dat ons het meest over de streep trekt. Iedereen die houdt van blues of country waarbij een verhaal wordt verteld zal daarom zeker zijn gading hierin vinden. Wij waren in elk geval compleet verkocht, en daar kan de kritische benadering van een al te grote gezapigheid niets aan veranderen. Missie geslaagd.

Erik Van Damme (80)

Anti-Corporate Music

Tracklist: 1. Sick By Sandy 2. Brokenhearted Dementia Blues 3. Dogs And Walls 4. Charley 5. Time And Again 6. Jubilee Bridge 7. Waiting For The Hard Times To Go