Crimson Dimension: Crimson Dimension

Het titelloze debuutalbum van Crimson Dimension telt slechts vijf tracks, maar elk van die nummers is lang uitgesponnen en verveelt nergens. Hun mix van pure progressive metal stukken en stevige black metal momenten is beklijvend, krachtig en dreigend genoeg om liefhebbers van pure black metal te overtuigen en al even krachtig, technisch en spitsvondig om de fans van progressive metal warm te maken. Van deze Finse band zelf hadden we eerder gehoor middels het net geen twaalf minuten tellende track ‘Black Mass’ die ergens in 2017 op onze radar verscheen, en dat je hier nu opnieuw te horen krijgt. We bleven de bandnaam in ons achterhoofd houden, maar hadden eigenlijk de hoop reeds opgegeven om nog iets van hen te vernemen. Tot het gezelschap nu dus uitpakt met dit titelloze debuutalbum. Het titelnummer zelf mag openen en behapt geen zestien minuten van je tijd, maar dankzij de wisselwerking van furieuze, op black metal geënte stukken, en langere stukken waarin de heren spelen met tal van tempo en ritmewisselingen, subliem gitaarspel (de ene keer vingervlug, dan weer heel gebalanceerd, maar steeds inventief) die dus volledig in het teken staan van progressive metal, weet Crimson Dimension ons meteen volledig te overtuigen. Terwijl men tijdens de krachtige dreigende black metal stukken ook rauwe vocalen op je afvuurt, blijft dit gedeelte tot de verbeelding spreken van elke liefhebber van zwartgeblakerd geweld. De afwisselingen met het technisch kunnen en de instrumentale delen wordt steeds mooi ingekleurd en verenigt zo beide (sub)genres, die nochtans ver uit elkaars buurt verwijderd zijn, tot een zinderend geheel. Het eerder uitgebrachte ‘Black Mass’ volgt en de heren gaan dus naadloos verder met hun sublieme combinatie van beide (sub)genres, al komen de black metal roots hier misschien iets meer naar boven drijven. ‘Age Of Awakening’ opent uiterst progressief en we krijgen zelfs invloeden van Midden-Oosterse muziek te verwerken in het reeds omvangrijk kleurenpallet dat Crimson Dimension ons voorschotelt. Maar al vlug neemt melodic black metal met toch wel rauwe vocalen het heft in handen. Daarna wisselen progressieve metal stukken en black metal erupties elkaar vlekkeloos af in een zinderend meer dan achttien minuten durend werkstuk. Afsluiten doen de heren met ‘Valon Hylkäämä’, nog zo’n lang uitgesponnen track (bijna dertien minuten) waarin men speelt met verrassende wendingen in kracht, tempo, ritme en dreiging die opnieuw beide grote bestanddelen van hun sound samenbrengt tot een wervelend en zinnenprikkelend geheel. In ieder geval meer dan voldoende om ons met met open mond achter te laten. Wie de band kent middels ‘Black Mass’ krijgt nu nog drie extra juweeltjes in handen en zal zodoende niet ontgoocheld worden. Wie de naam Crimson Dimension nu pas ontdekt en liefhebber is van black metal en / of progressive metal moet dit zeker een kans geven. Het enig minpuntje dat wij hier echt ontdekken is het feit dat de drums niet altijd even secuur in de mix klinken naar onze smaak.

Luc Ghyselen (96)

Spread Evil Productions

Tracklist: 1. Crimson Dimension 2. Black Mass 3. Age Of Awakening 4. Valon Hylkäämä