Christone “Kingfish” Ingram: 662

Christone “Kingfish” Ingram verbaasde vriend en vijand middels zijn debuutalbum uit 2019. De toen pas twintig jarige gitarist / vocalist zorgde immers voor een impressionant album dat een heel pak “blues music awards” opeiste. ‘Kingfish’ was o.a. winnaar van het “blues album of the year”, terwijl Christone zelf uitgeroepen werd als “blues male artist of the year” en “best guitarist”. Ook bij het befaamde bluestijdschrift “Living Blues” kaapte hij een pak prijzen weg dat jaar, want ook daar werd hij verkozen als “artist of the year” en prijkte zijn ‘Kingfish’ album bovenaan de lijst “album of the year”. Dit om maar aan te geven dat deze jonge knaap wel degelijk uit het juiste blueshout is gesneden. Met ‘662’, de telefooncode uit de streek waar Christone vandaan komt (Clarksdale, Mississippi), zal hij dat kunstje ongetwijfeld nog eens over doen, want dit veertien tracks tellend tweede album van de jongeman is er een om in te lijsten. Vocaal zorgt de knaap voor een opmerkelijk volwassen performance, terwijl hij als gitarist nu al voor niemand moet onderdoen. Zo om de zoveel jaar staan we versteld van een of andere bluesartiest – we noemen voor de vuist weg Muddy Waters, B.B. King, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Robert Cray – en vanaf nu mag je daar vast en zeker Christone “Kingfish” Ingram aan toevoegen. Een eerste album kan je als een beetje toeval noemen, maar indien je twee zo’n fantastische albums kan afleveren, ben je immens goed. Het begint al meer dan goed met de titelsong van dit album, een nummer waar meteen alles zit wat deze artiest zo uniek maakt. Eerst wordt je nog even op het verkeerde been gezet door de klank van het nummer, maar al vlug valt alles op zijn plaats en wordt je overweldigd door zijn fantastische stem en zijn indrukwekkend gitaarspel, net alsof Christone zijn gitaar laat zingen als hij even zijn stem wil sparen. Dit is een knaller als opener en op dat verbluffende elan gaat hij verder. Bij geen van de hier gepresenteerde nummers zakt het niveau maar even en steeds opnieuw staan wij versteld van zijn vocale capaciteiten en zijn indrukwekkend gitaarspel. Stevig rockend, soulvol of funky, … het komt allemaal dik in orde bij Christone “Kingfish” Ingram. Zodoende durven we nu al voorspellen dat ook dit jaar het jaar wordt van deze artiest in blueskringen. En … we raden meteen niet bluesfans aan om ook de veertien pareltjes van dit album eens te checken.

Luc Ghyselen (96)

Alligator Records ALCD 5005

Tracklist: 1. 662 2. She Calls Me Kingfish 3. Long Distance Woman 4. Another Life Goes By 5. Not Gonna Lie 6. Too Young To Remember 7. You’re Already Gone 8. My Bad 9. That’s All It Takes 10. I Got To See You 11. Your Time Is Gonna Come 12. That’s What You Do 13. Something In The Dirt 14. Rock & Roll