Dornenreich: Du Wilde Liebe Sei

Dornenreich is een “speciale” en wat onvoorspelbare band: je weet immers nooit vooraf welk genre hun nieuwe cd weer zal zijn. Deze Oostenrijkse band, opgericht in 1996 bracht in de beginjaren pure black metal maar gaandeweg slopen er andere invloeden in hun muziek zoals folk, avantgarde en zelfs wat post rock. Het was dus afwachten wat hun negende album, ‘Du Wilde Liebe Sei’, zou geven. En het is een pareltje geworden. Fans van het eerste uur en / of black metal fans zullen dit mogelijks maar niets vinden want van dit genre is niets meer te merken. Dit is een puur luisteralbum geworden met een soort hypnotiserende sound met zeer veel klassieke gitaar, viool en een hese, schorre soms fluisterende en dreigende zang. Dat de zang in het Duits is geeft deze muziek een speciaal, extra cachet maar dit past zo goed bij deze band. Dat de band hun roots niet kunnen verbergen is hier en daar te horen in wat kleinere versnellingen en wat zwaardere riffs, dreigende sferen en zang die naar zeer lichte grunt neigt, maar dit zijn maar opflakkeringen. Zoals veel top albums heeft deze schijf veel draaibeurten nodig om alle lagen te ontdekken maar bij elke luisterbeurt wordt dit album beter. Nummers die eruit springen zijn er niet want die zijn allemaal van prima kwaliteit. We horen super composities en geweldig gitaarspel, zowel klassiek als elektrisch. Ik vind dit een geweldig album, een heerlijke, unieke sound van een band die telkenmale weer weet te verrassen. Voor fans van Empyrium en Wardruna.

Bart Verlinde (90)

Prophecy Productions

Tracklist : 1. So Ruf Sie Wach Das Sehnen 2 . In Stromen aus Verwandlung Ein Flac 3. Dein Knochern Kosen 4. Liebes Dunkles Nacht 5. Der Freiheit Verlangen Nach Goldene 6. Sie Machen Mangel Zum Geschenk 7. Das Geheimnis Des Quellkosters 8. Das Sehnen vom Mond und Sonne 9. Dem Kuhnen In Der Stille 10. Freiheit Erlosen