Burning Darkness: Dödens Makt

De geschiedenis van Burning Darkness is er een van veel vallen, opstaan en herbeginnen. De band werd immers in 1999 opgestart als Ghazurz Burzum, maar werd nog hetzelfde jaar gewijzigd tot Burning Darkness. In 2005 viel het doek een eerste maal over de band na drie demo’s op de wereld te hebben los gelaten. Daarna was er een korte herstart tussen 2009 en 2010 die een demo opleverde. Eind 2010 werd Burning Darkness dan echt opnieuw leven ingeblazen. Een nieuwe demo volgde in 2012 waarna het eerste full-album, ‘The Angel Of Light’, er uiteindelijk aan kwam in 2017. Pas nu is het gezelschap met ‘Dödens Makt’ aan het tweede album toe. Wat betreft de line-up gaan we niet alle wisselingen uit de doeken doen. Drummer Nemgrá blijkt zowat de enige die alle veranderingen overleefde en hij wordt tegenwoordig bijgestaan door Per Kolderup Finstad (vocals), Daniel Wennersten (gitaar), GhiauR (gitaar) en Severin Gottsén (bass). Burning Darkness staat reeds sinds het prille begin voor melodic black metal en dat is alvast niet gewijzigd. Het vijftal schiet vanaf de opener, ‘Muspelhems Vrede’, meteen met scherp en je verkrijgt meteen alle ingrediënten die de sound van melodic black metal omschrijven. Kracht en melodie worden samengebundeld in een gitzwarte, dreigende duisternis. Dat vertaald zich muzikaal in uiterst furieuze stukken die worden afgewisseld met iets melodieuzer fragmenten zonder dan de band ergens aan kracht, gedrevenheid of energie verliest. Stevige drumpatronen en pulserende basslijnen nodigen samen met de riffs uit tot een portie headbangen. De melodieuze gitaarsolo’s zijn dan weer voer voor de luchtgitaristen onder jullie. Meebrullen wordt een stukje moeilijker, daar het black metal gekrijs, waar de duisteren dreiging van af druipt, van Per niet altijd even duidelijk uit de speakers knalt. Niet dat we daar echt bezwaar tegen hebben, want het geheel is goed verpakt en zorgt voor een heel intense luisterervaring. Acht nummers lang zorgt Burning Darkness zo voor een knappe rit doorheen hun muzikale visie op melodic black metal. Enig nadeeltje voor het kwintet: het is net alsof we allemaal al eens eerder gehoord hebben. Daarmee bedoelen we dat het vijftal duidelijk op safe speelt en zich mooi beweegt tussen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre. Niets nieuws dus, maar het zorgt wel voor een soort van herkenning, en daar is absoluut niets mis mee. Of je dit ‘Dödens Makt’ al dan niet aan je collectie wil toevoegen, zal er vooral van afhangen hoeveel porties melodic black metal je wil consumeren.

Luc Ghyselen (80)

Non Serviam Records

Tracklist: 1. Muspelhems Vrede 2. Sulphurous Wrath 3. Chiropteran Demon 4. She Who Dwells Beyond The Branches 5. Neonaticide 6. Draugr 7. In The Shadow Of Webbed Wings 8. Dödens makt är stor