Apocalypse: Pedemontium

Het Italiaanse Apocalypse ging in 2015 van start toen leider / gitarist Erymanthon power metal wilde spelen met een stevige knipoog richting Nightwish. Maar na tal van wisselingen in de line-up besloot hij om alleen verder te gaan. Ook op muzikaal vlak was er een kentering daar hij intussen Bathory had ontdekt en meer de stijl van die band op wou gaan. In 2018 zorgde hij zo voor een eerste full-album dat ‘Si Vis Pacem, Para Bellum’ als titel mee kreeg. Nog geen jaar later zorgde hij met ‘To hall Up High – In Memory Of Quorthon’ voor een zeven tracks tellende opvolger die vijftien jaar na het overlijden van deze befaamde artiest op de markt kwam. ‘Odes’, full-album nummer drie was er in november 2019, waarna in 2020 ook nog ‘Collapse’ kwam. Ben je nog mee met deze wervelwind op gebied van een discografie opbouwen? In ieder geval trekt hij nu de lijn door ‘Pedemontium’, het vijfde full-album onder de naam Apocalypse, maar het eerste bij een label. Earth And Sky Productions staat immers in voor de uitgave van deze creatie die tien tracks telt. Openen en afsluiten doet Apocalypse met twee instrumentale nummers: ‘Prologue’ en ‘Epilogue’. Meteen ook de twee kortste nummers op dit album. Tussendoor krijg je dan acht vrij lang uitgesponnen nummers te verwerken die inderdaad wat schatplichtig zijn aan wat Quorthon en Bathory hebben afgeleverd. Inspiratie haalt Erymanthon uit de schitterende natuur van Piëmont. En op puur muzikaal vlak weet Apocalypse ons een knappe reis door deze streek te bezorgen. Helaas zit er nog een addertje onder het gras, want de vocalen die Erymanthon hier neerzet zijn helemaal niet aan ons besteed. Noch zijn cleane stem noch zijn rauwer stemgeluid bekoort ons en zorgt voor een enorme domper op de vreugde. Je hebt het begrepen: indien je wel overweg kunt met de stem van Erymanthon, dan kan je deze ‘Pedemontium’ aan je collectie toevoegen. Indien je, net als wij sceptisch staan tegenover de vocalen, zal je moeten kiezen: of je laat je toch maar gaan (want de muzikale pracht is best wel dik in orde) of je laat deze release passeren en je wacht af tot Apocalypse terug keert met betere vocalen.

Luc Ghyselen (75)

Earth And Sky Productions

Tracklist: 1. Prologue 2. Pedemontium 3. Dark Mountain 4. I Died By The Mountainside 5.

Crystal Eyes 6. The Trail Of Ice 7. Mountain Soul 8. The Lake Of The Witches 9. The King Of

Stone 10. Epilogue